Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

IRB RS
[post_tags]

Мркоњић Град: Реконструисан Ватрогасни дом

МРКОЊИЋ ГРАД – Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија и начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић озваничили су данас завршетак радова на спољашњој реконструкцији зграде Ватрогасног дома у овој општини.

У оквиру реконструкције замијењени су кров, кровна лимарија и фасада.

Овај пројекат реализовала је општина, у оквиру пројекта “Безбједније за све: унапређење капацитета за заштиту од пожара на подручју општине Мркоњић Град”, а посредством финансијског механизма интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској успостављеног заједничком иницијативом Владе Швајцарске, Министарства финансија и Министарства управе и локалне самоуправе Српске, Инвестиционо-развојне банке Републике Српске и УНДП-а у БиХ.

Укупна вриједност пројекта “Безбједније за све” је 122.000 КМ, од чега је за реконструкцију Ватрогасног дома издвојено 90.000 КМ, а преостали дио за израду плана заштите од пожара.

Тегелтија је рекао да је ово само један у низу успјешно реализованих пројеката општинске управе. Он је нагласио да ће Влада Републике Српске обезбиједити свој дио планираних средстава, те додао да је сигуран да се УНДП и други донатори неће повући из овог пројекта.

“Средстава за развој локалне заједнице никада неће бити довољно само у локалној средини. Локалне заједнице ће бити успјешне ако успију да повуку средства из Владе и од међународних институција. У Влади Републике Српске се радујемо да се у било којој општини реализује добар пројекат јер је то успјех Српске”, нагласио је Тегелтија.

Он је изразио наду да ће и у трећем кругу овог механизма бити довољно спремности да се обезбиједе средства за пројекте.

Аничићева је захвалила донаторима који су омогућили реализацију овако важног пројекта.

“Ово је важно за енергетску ефикасност, да опрема може да се држи у одговарајућим условима. Ове године набавили смо и ново ватрогасно возило, што је велики напредак за општину и корист за становнике”, истакла је Аничићева.

Резидентни представник УНДП-а у БиХ Сезин Синаноглу рекла је да је ово био изврстан пројектни приједлог.

“Од 2014. године УНДП ради заједно са представницима Владе Републике Српске и са представницима Владе Швајцарске да би се помогла реализација пројеката у Републици Српској на локалном нивоу који би одговорили потребама становништва”, рекла је Синаноглу.

Завршетак реконструкције озваничен је заједничким скидањем заставе са табле са називом Ватрогасног друштва.

Извор: Срна