Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Најповољнији кредити у РС ускоро на тржишту

Инвестиционо-развојна банка РС (ИРБ) би за мјесец дана требало да почне с пласманом првих кредита из привредно-развојног програма РС, за које је ове године предвиђено 287 милиона КМ, саопштили су јуче на прес-конференцији челници те финансијске институције.

 

Кредитне линије ИРБ, које ће бити пласиране преко комерцијалних банака и микрокредитних друштава, намијењене су за покретање бизниса, микробизнис у пољопривреди, пољопривреду, предузетнике и предузећа, станоградњу, те за јединице локалне самоуправе.

 

Јасминко Јотић, директор ИРБ, казао је да ће ове седмице бити расписан јавни позив за заинтересоване банке и микрокредитна друштва, послије чега ће с изабранима бити потписани уговори, што је процедура која ће трајати највише мјесец дана. Одмах послије тога, према његовим ријечима, крећу први кредитни пласмани по каматама које се крећу од четири до 7,36 одсто, не укључујући остале банкарске трошкове који могу износити највише један проценат.

 

Каматне стопе су промјењиве и везане су за шестомјесечни Еурибор, који се утврђује 31. марта и 30. септембра. Рок отплате кредита зависи од његове врсте, а најдужи је за станоградњу и траје 20 година. У већини случајева је утврђен и грејс период отплате кредита који се креће у распону од шест до 36 мјесеци. Учешће корисника кредита мора износити 40 одсто од одобрених средстава изузимајући станоградњу гдје не постоји такав услов.

 

"Ради се о најповољнијим кредитима на финансијском тржишту РС", оцијенио је Јотић.

 

Мирјана Чомић, извршни директор за пласмане у ИРБ, навела је да су понуђене камате за око три одсто ниже од постојећих просјечних каматних стопа комерцијалних банака, као и да су мањи трошкови обраде кредита. Напоменула је да ће услове обезбјеђења кредита прописивати финансијске организације с обзиром на то да оне сносе и сав ризик пласмана. Грађани и правна лица захтјеве за подизање кредита подносе код комерцијалних банака и микрокредитних друштава.

 

Пласмани су, како истичу у ИРБ, забрањени за трговачку дјелатност, угоститељске објекте гдје се претежно точи пиће, коцкарнице, кладионице и област финансијског посредовања.

 

"Кредите неће моћи добити ни предузећа чији купци државног капитала нису измирили уговорне обавезе, као и она за које је Комисија за ревизију приватизације изразила сумњу у кршење закона. Забрана укључује и њихове осниваче и повезана лица", истакао је Јотић.

 

У ИРБ указују да у 2009. години планирају кредитне пласмане у износу од 240 милиона КМ, те у 2010. години 140 милиона КМ.

 

Посебне повољности

 

Најповољнији стамбени кредити по каматној стопи од четири одсто предвиђени су за породице погинулих бораца, ратне војне инвалиде од прве до четврте категорије, те породице са четворо и више дјеце. Код станоградње, такође, постоје још двије посебне групе, а намјена кредита се односи на куповину, изградњу, реконструкцију и проширење стамбене јединице.

 

Мање камате и дужи рок отплате код осталих кредитних линија утврђени су за пројекте у неразвијеним и изразито неразвијеним општинама, формирање кластера, извознике и област туризма.

 

 

Извор: Независне новине