Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Након Беча и Истанбула успјешан Инвестициони форум ИРБРС и у Милану

Након Беча и Истанбула Инвестиционо-развојна банка Републике Српске (ИРБРС) организовала је данас и у Милану (Италија) Инвестициони форум, на којем су италијанским инвеститорима представљене конкретне понуде за улагање у Републику Српску.

Делегација ИРБРС на челу са в.д. директором Драженом Врховцем упознала је италијанске привреднике и са стимулативном пореском политиком Владе Републике Српске и са предностима за улагање у Републику Српску у односу на земље региона и Европске уније.

В.д. директора ИРБРС Дражен Врховац позвао је италијанске привреднике да кроз директан контакт са институцијама Републике Српске развијају дугорочна и стратешка партнерства.

„Представили смо бенефите које међународне компаније могу да остваре улагањем у Републику Српску или чак и преносом њиховог пословања. Остварили смо одличне конкакте који су јасан показатељ на који начин ми у ИРБРС желимо да побољшамо живот у Републици Српској – желимо да доведемо квалитетне компаније“, рекао је Врховац.

Он је рекао да су италијански привредници исказали велику заинтересованост за оно што Република Српска нуди, те да га то радује, посебно кад се има у виду и позитиван одјек претходно одржаних форума у Аустрији и Турској.

ИРБРС је представила и капиталне пројекте Владе Републике Српске, пројекте у оквиру пословних зона у локалним заједницама, као и компаније које су заинтересоване да буду предмет продаје или да успоставе стратешко партнерство са неком од италијанских компанија.

Међу италијанским компанијама које су учествовале на нашем форуму је и компанија   Grimaldy Alliance. Иларио Ђангроси (Ilario Giangrossi), један од партнера ове компаније у области банкарства и финансија (Evvity partner) рекао је послије форума да је понуда Републике Српске обећавајућа и изузетно погодна за италијанске инвеститоре.

„Оно што нам је данас ИРБРС представила је веома занимљиво и очигледно је да Република Српска има велики потенцијал, посебно кад смо видјели како је развијен спортски олимпијски центар на Јахорини“, рекао је Ђангроси.

Предсједник Удружења италијанских привредника у БиХ Ђузепе Франки рекао да је Република Српска, а посебно бањалучка и приједорска регија, имају одличан географски положај и близину аеродрома, аутопута и брзих цеста, што нас чини конкуретним за улагање.

„До сада су моје инвестиције биле усмјерене само на ФБиХ, али сам одлучио да то промијеним и да улажем у Републику Српску. Посебно кад сам посјетио једну приједорску фирму у области металне индустрије гдје сам видио људе који са лакоћом и љубављу обављају тај посао“, рекао је Франки.

Данашњем Инвестиционом форуму присуствовао је и генерални конзул БиХ у Милану Даг Ђумрукчић.

Инвестициони форум дио је овогодишњих активности које су проистекле из првог великог и успјешног „ИНВЕСТ ФОРУМА“ у септембру прошле године у Бањој Луци, у организацији ИРБРС и Владе Републике Српске.

Ово је трећи форум од планираних шест у Европи и свијету у овој години. Претходно су током марта одржани инвестициони форуми у Бечу (Аустрија) и у Истанбулу (Турска). Фокус сва три форума је на привредним секторима у области саобраћајне инфраструктуре, прерађивачке индустрије (дрвопрерађивачке и металопрерађивачке), у секторима производње хране и туризма.

Круна ових активности биће обједињени велики догађај крајем године у Републици Српској – Четврта инвестициона конференција „ИНВЕСТ СРПСКА“ и Други „ИНВЕСТ ФОРУМ“, за који су током данашњих разговора исказали заинтересованост и италијански привредници.