Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Наставак реализације важних пројеката у Кнежеву

В.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац дио је делегације Владе Републике Српске која је са предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић данас посјетила Кнежево, с циљем наставка реализације важних пројеката за ову општину. Једна од тема била је и отплата кредита који је општина Кнежево раније узела од Инвестиционо-развојне банке Републике Српске.

Директор Врховац рекао је да је ранији кредит Кнежеву оптеретио функционисање ове општине, али да је сада предложен модел његове отплате, како би проблеми на том плану били превазиђени.

„Тиме ће се знатно смањити кредитно оптерећење Кнежева. Дакле, то подразумијева нови аранжман који смо усагласили и на коме ћемо до краја седмице заједнички радити“, рекао је Врховац и додао да ће јавност о свему бити благовремено обавијештена.

Начелник општине Кнежево Горан Боројевић објаснио је да је договорено формирање тима у вези са отплатом тог кредита у тражењу начина да се кредит „препакује“, како не би правио проблеме у функционисању ове локалне заједнице. Он је додао да ће се тиме растеретити општина, која је тренутно много задужена, због чега имају нула КМ на ставци инвестиција.

Боројевић је подсјетио да је овај кредит ИРБРС реализован 2011. године за рјешавање проблема водовода, локалне инфраструктуре и расвјете, те да је био вриједан 5,6 милиона КМ.

„Са свим каматама тај износ је данас 13,2 милиона КМ. Са том годишњом ратом од 1,4 милиона КМ не можемо се изборити без помоћи Владе Републике Српске. Дакле, циљ је да се смањи рата и ослободе буџетска средства“, рекао је Боројевић и подсјетио да је овогодишњи планирани буџет Кнежева 5,6 милиона КМ.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је намјера да се ова општина финансијски ојача да може сама да рјешава инфраструктурне и друге приоритете.

„Наћи ће се модел који више неће оптерећивати општински буџет. То ће бити учињено тако што ће се постићи другачији кредитни аранжман с намјером да се скину износи рата или да се продуже рокови на том плану, чиме ће бити лакше организовати и финансирати општински живот“, истакла је Цвијановићева.

Она је навела да ће бити настављена санација велике спортске дворане, за шта је обезбијеђено 200.000 КМ, те подсјетила да из прошлогодишњег буџета предсједника Српске издвојена средства за градњу вртића. Додала је да ће на том плану бити издвојен додатни новац за спољашње уређење ове предшколске установе и прављење игралишта за дјецу. Влада Републике Српске већ је одобрила 300.000 КМ за локалну путну инфраструктуру.

„Све ово што радимо заједно са општином допринијеће рјешавању суштинских проблема становништва Кнежева. Захвална сам овим људима који предано раде и труде се да воде општину, сарађујући са властима Републике Српске и кандидујући одређене пројекте према републичким институцијама. Дакле, кроз сарадњу локалних и републичких власти, рјешавамо проблеме у овој општини”, нагласила је Цвијановићева.

У делегацији која је разговарала са руководством општине Кнежево, осим предсједнице Цвијановић и директора Врховца, били су и министар финансија Зора Видовић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, као и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић.