Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Нова кредитна линија тешка 40 милиона КМ

Извор: Глас Српске

Креирање мјера којима бисмо помогли даљи развој привреде у свакој регији у Републици Српској један је од циљева Инвестиционо-развојне банке РС у овој години, рекао је у интервјуу за “Глас Српске” в.д. директора ИРБ РС Дражен Врховац.

– Започели смо у 2021. обилазак Републике Српске на регионалном принципу. Са привредницима разговарамо о проблемима и могућим рјешењима у којима може да учествује ИРБРС – рекао је Врховац и додао да планирају да заврше и инвестициони профил свих градова и општина.

ГЛАС: Најавили сте нову кредитну линију ИРБ-а за микро, мала и средња предузећа. О чему је конкретно ријеч?

ВРХОВАЦ: Та нова кредитна линија реализује се кроз пројекат Свјетске банке, за шта је обезбијеђено више од 40 милиона КМ. Намијењена је за ублажавање посљедица изазваних пандемијом. Предузетници и предузећа за кредите могу аплицирати у Сбербанци и Новој банци. Кредити се одобравају на период од три до 12 година, а појединачна вриједност је до 1,5 милиона евра. До 150.000 евра банке имају могућност самосталног одлучивања, а све преко тога одлучује кредитни одбор ИРБРС.

ГЛАС: Имате ли процјену колико је таквих предузећа у Српској?

ВРХОВАЦ: Према подацима Пореске управе РС у 2020. години на подручју Републике Српске пословало је око 39.000 малих и средњих предузећа, укључујући и предузетнике. Тешко је дати тачну процјену колико је предузећа са смањеним приходом, али стало нам је да сваком привреднику који се суочио са падом будемо на услузи.

ГЛАС: На располагању је и кредитна линија за фирме у којима су заступљене жене. Под којим условима се дају ти кредити?

ВРХОВАЦ: Формиране су двије циљне групе. Прва обухвата микро, мала и средња предузећа чији је пад прихода у другом кварталу 2020. био већи од 20 одсто у односу на други квартал 2019. Друга група су предузетници и предузећа која су инклузивна за жене, нови предузетници и предузећа у неразвијеним и изразито неразвијеним општинама. Корисници из обје групе могу аплицирати под истим условима.

ГЛАС: Хоће ли бити измјена прописа када је ријеч о стамбеним кредитима за младе и младе брачне парове?

ВРХОВАЦ: Када смо 2008. покренули програм стамбеног збрињавања младих брачних парова, камате за стамбене кредите кретале су се изнад девет одсто. ИРБРС је онда изашла са каматом од шест одсто, а онда су и банке почеле снижавати своје камате. Тренд је настављен, тако да тренутно наша група младих брачних парова има каматну стопу од три одсто. У сарадњи са Владом Републике Српске и Министарством породице, омладине и спорта субвенционирамо додатно један одсто камате. Укључиле су се и општине и градови. Приједор је добар примјер, гдје буџет града субвенционира са још један одсто стамбене кредите ИРБРС за младе брачне парове. Тако да та камата од три одсто, уз те двије субвенције на крају изађе један одсто. У другој групи су породице погинулих и РВИ, несталих, вишечлане породице, самохрани родитељи са троје или више дјеце.

ГЛАС: Шта је са листом одрживих и неодрживих предузећа?

ВРХОВАЦ: Листа још није у потпуности сачињена, с обзиром на то да се због тешкоћа у вези са дефинисањем јасних критеријума за подјелу на одржива и неодржива предузећа, поједина ресорна министарства још нису изјаснила када су у питању предузећа из њихове надлежности.