Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Нова линија стамбених кредита у првој половини 2014. године

 

Извор: РТРС

Једна од најуспјешнијих кредитних линија Инвестиционо-развојне банке Републике Српске су стамбени кредити.

Многи становници Републике Српске на овај начин лакше су ријешили стамбено питање. Међутим, постоје категорије становништва, као што су самохрани родитељи и самци, које теже могу да остваре то право.

Линија стамбених кредита ИРБ-а почела је са пласманом 2008. године. До данас је пласирано више од 4.000 кредита или 240 милиона марака. Од свих стамбених кредита у Републици Српској у 2012-ој, 31 одсто пласирано је из средстава ИРБ-а.

„Ова кредитна линија осмишљена је са циљем да се одређеним групама које су од посебног интереса за развој РС омогући да ријеше своје стамбено питање по повољнијим условима. Ту прије свега спадају породице са двоје или више дјеце, као и млади брачни парови од којих је једно или обоје високо образованих, а поред тога постоји и категорија социјално урожених који испуњавају услове за кредите ИРБ-а,“ каже Игор Бајић, руководилац Одјељења за маркетинг у Инвестицоно-развојној банци Републике Српске.

Иако је сваки трећи кредит у РС из средстава ИРБ-а многи се нису пронашли у постојећим групама. Слађани Јагодић-Ћеркета, као самохраном родитељу понудили су кредит за самце са каматном стопом од 5,6 одсто. Игром случаја, у послу који обавља, сарађивала је са људима из Џендер центра путем кога је покренула иницијативу за увођење нове категорије – самохрани родитељи, под повољнијим условима.

„Ту моју иницијативу преточили су у конкретну акцију и 2011. године те каматне стопе односно групе за пласман кредита су постале доста социјално осјетљивије него што су биле до тада “, рекла је Слађана Јагодић-Ћеркета.

С обзиром на велико интересовање за стамбене кредите ИРБ-а, многи грађани чекају по неколико мјесеци на одобравање кредита. Да би потешкоће код реализације кредита биле отклоњене, крајем 2012. године, ИРБ је остварила контакт са Развојном банком Савјета Европе (CEB), ради договарања аранжмана о новој кредитној линији у износу од пет милиона евра.

„Нова кредитна линија предвиђа и неке нове групе које ће бити у могућности да аплицирају за кредитна средства ИРБ-а. Ту мислимо на кориснике старости до 45 година, као и категорију самаца, који ће моћи да аплицирају за ова средства“, објашњава Бајић.

Процедура преговора са Развојном банком Савјета Европе још траје. У првој половини 2014. године у ИРБ-у очекују да ће ова кредитна линија бити оперативна. Више информација можете потражити на званичном сајту Инвестиционо-развојне банке Републике Српске.