Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Новац са берзе уместо из банке

Предност емитовања обвезница на берзи препознало је 12 општина Српске. Уместо кредитног задужења код банака, руководства општина су посредством Бањалучке берзе добиле новац за различите инфрастукутурне пројекте. Укупна вредност општинских обвезница је око 62 милиона КМ, камате су од пет до 6,75 одсто са роком доспећа од десет до 15 година.
 
Тако је мала општина Источни Стари Град, која броји свега око 3.000 становника, успела да прода скоро 86 одсто емитованих обвезница за око 443.00 КМ. Новац је већ искоришћен за оснивање комуналног предузећа и куповину опреме. „До недавно нисмо имали комунално предузеће, него смо за чишћење града, одвоз смећа и друге комуналије плаћали приватне фирме”, објашњава начелник ове општине Бојо Гашановић.
 
У тој фирми раде четири радника која су прераспоређена из општинске администрације. Он додаје да се становништво испочетка бунило, јер сада морају да плаћају све комуналије, укључујући и воду. „Без обзира на скептичност, ова мала општина је успела са обвезницама. Овај вид задужења препоручујем свим општинама, јер је много исплативије од банкарског кредита”, каже Гашановић.
 
Купци обвезница Источног Старог Града су ИРБРС и осигуравајућа кућа „Граве осигурање” Бањалука.
 
Општина Лопаре је продала 60,36 одсто обвезница ИРБРС за 422.000 КМ, а новац је намењен за асфалтирање сеоских путева.
 
Прва општина у РС која је емитовала обвезнице су Лакташи који су добили десет милиона марака од ИРБРС, осигуравајућих кућа, одборника, грађана… Новцем су изградили спортску дворану.
 
Највећи купац општинских обвезница је ИРБРС која је уложила око 48,5 милиона марака, затим „Граве осигурање” са око 13 милиона марака. „Након куповине обвезница и исплате ануитета, ИРБ те исте обвезнице износи на продају посредством берзе и до сада смо добили око 4,5 милиона КМ”, кажу у ИРБРС. Изменама и допунама Развојног програма РС 2010-2012. предвиђено је да више од 200 милиона КМ буде уложено у хартије од вредности.
 
Директор брокерске куће „Адвантис брокер” Бањалука Бранко Кецман истиче да прикупљање новца за финансирање пројеката у општинама издавањем муниципалних обвезница, у односу на банкарске кредите, има неколико предности за саме општине. Омогућено је прикупљање више пара него код банака, новац се може прикупити под нешто повољнијим условима, омогућено је учешће грађана те општине у финансирању пројеката.
 
На тај начин општина омогућује грађанима двоструку корист- принос од улагања у обвезнице и корист од провођења пројекта који је финансиран емисијом обвезница. У државама региона само је у Хрватској, истиче Кецман, овај начин финансирања развијенији него у РС. „Оно што је веома битно јесте да су све општине тачно у дан исплаћивале своје обавезе по обвезницама”, каже Кецман.
 
Приватни инвеститори, изузев „Граве осигурања”, још нису значајније присутни на страни тражње, јер није довољно развијено секундарно тржиште обвезница. Он верује да ће у наредном периоду бити интензивнија трговина овим обвезницама, а очекује и веће учешће осигуравајућих кућа, банака, фондова и приватника који имају акумулиран новац за инвестирање.
 
 
Извор: Еуроблиц