Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Нови број Економског монитора

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске (ИРБРС) објавила је девети број своје периодичне публикације "Економски монитор".
 
"Након назнака глобалног економског опоравка у 2010. години, свјетска економија је забиљежила нова успоравања у 2011. години. У складу с тим, обим међународне трговине, који је у 2010. години забиљежио експанзију од 12,7%, је успорен на 6,9% у 2011. години. Такође, глобални економски раст је са 5,2% у 2010. години смањен на 3,8% у протеклој години. Раст цијена нафте од 31,9%, значајно подстакнут дешавањима у арапским земљама, те наставак глобалне финансијске несигурности, посебно у развијеним земљама, увелико је допринио овим трендовима.
 
Свјетска економска кретања током 2011. године, у значајној мјери обликовала су укупне резултате домаће економије. У условима неповољних глобалних економских кретања, РС је остварила позитиви економски раст од 1% што представља повећање од 0,2 пп у односу на 2010. годину.
 
Укупни економски раст РС био је подржан растом индустријске производње који је износио 4,7%, као и експанзијом домаћег извоза од 17,6% у 2011. години. У истом периоду, увоз је порастао за 13,1% (г/г), док је стопа покривености увоза извозом износила 55,9% те је била већа за 2,2 пп у поређењу са стопом из 2010. У условима умјерене контракције банкарских каматних стопа, током првих девет мјесеци 2011. године укупни кредити привреди расли су по међугодишњој стопи од 15,1%, односно становништву, од 8,2%.
 
С друге стране, поједини економски сектори још увијек се не налазе на путу опоравка. Тако је, у 2011. години, вриједност извршених грађевинских радова у РС смањена за 2,0%. Вишегодишњи проблем високе незапослености у РС, који у великој мјери потиче од неусклађености између понуде и потражње за радном снагом, додатно је продубљен током прошле године, када је број незапослених лица повећан за 3,4%. Истовремено, под утицајем раста цијена нафте и хране на свјетским тржиштима, домаћа инфлација је достигла ниво од 3,9%.
 
У 2012. години очекује се наставак глобалне економске волатилности. Према процјенама ММФ-а, међународна робна размјена биће већа за свега 3,8%, док ће укупни раст свјетске економије и даље бити позитиван али ће успорити на 3,3%. Готово је извјесно да ће се ови глобални економски трендови, и у будућности, репликовати на домаће финансијске и реалне токове."
 
Најновији број "Економског монитора" можете преузети овдје.