Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

О могућностима укључивања ИРБРС у реализацију пројеката Зеленог климатског фонда (GCF)

У просторијама Инвестиционо-развојне банке Републике Српске одржан је састанак управе ИРБРС и представника Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

Теме састанка су биле сарадња са Зеленим климатским фондом GCF, акредитација ИРБРС за имплементацију пројекта GCF и дефинисање пројектних области.  

Овом састанку је претходио састанак министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Сташе Кошарца и в.д директора ИРБРС Дражена Врховца гдје су се усагласили да је Инвестиционо-развојна банка кредибилна и постојана институција која треба и може да буде једна од имплементационих јединица за међународне пројекте.

„Наша примарна задаћа је да јачамо и унапређујемо капацитете домаћих институција и зато сматрам да је ИРБРС треба и може бити једна од имплеметационих јединица за међународне пројекте“, рекао је ове прилике Кошарац.

Како је и планирано данас су започете активности поводом реализације овог циља. Покренут је процес апликације како би ИРБРС уз сарадњу са Министарством спољне трговине и економских односа БиХ и са надлежним институцијама, постала један од имплементационих јединица за Зелени климатски фонд, поред УНДП, ГАО и других међународних организација.

Изузетно конструктиван разговор водили су в.д директора ИРБРС др Дражен Врховац, извршни директор за правне послове и међународну сарадњу Иван Видовић, извршни директор за управљање портфељом Златко Поповић, и представницима Министарства за спољно трговинску и економску сарадњу Бих испред којег су били шеф кабинета министра Новак Вукајловић, савјетник министра Тијана Југовић и Горан Јањић GCF експерт.

На састанку је констатовано да Инвестиционо-развојна банка Републике Српске има све неопходне предуслове који би јој омогућили директну сарадњу са највећим климатским фондом на свијету, што значи да би ИРБРС била имплеметациона јединица за цијелу Српску.

У питању су средства за подршку пројектима из области зелене енергије (декарбонизација, соларне електране,…), а које би у својој реализацији према привредним друштвима у Републици Српској, а путем ИРБРС, подразумијевала и 20% грант средстава по пројекту, што представља у овом тренутку најповољнија средства на тржишту.

У плану је да се одржи још један радни састанак на ову тему, како би се убрзала реализације задатих циљева.