Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

О значају ИРБРС Врховац говорио на панел-дискусији у оквиру Дунавског бизнис форума

В.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац учествовао је синоћ на панел-дискусији „Одрживи развој и циркуларна економија“ гдје је говорио о значају ИРБРС у подршци привреди и становништву Републике Српске. Панел-дискусија дио је 12. Дунавског бизнис форума који се јуче и данас одржава у Новом Саду.

Током дискусије, на којој су учествовали и други представници јавног и приватног сектора у региону, као и представници научне заједнице, Врховац је говорио о значају Инвестиционо-развојне банке Републике Српске у подршци малом и средњем предузетништву, повећању запослености у Републици Српској, равномјерном регионалном развоју, подршци новим инвестицијама, заштити животне средине и ефикасном кориштењу природних и других расположивих ресурса.

Како би што реалније била сагледана стварна улога и значај Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Врховац је нагласио да је нашим кредитима подржано преко 50.000 постојећих и нових радних мјеста, што је око 1/5 укупног броја запослених у Републици Српској.

„Омогућено је рјешавање стамбеног питања за око 13.800 корисника и чланова њихових породица из категорија социјалних група од посебног интереса у значаја за Републику Српску, попут младих и младих брачних парова, вишечланих породица, самохраних родитеља и слично“, подсјетио је Врховац.

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске до сада је пласирала готово три милијарде КМ. Од тога на кредитној основи 2,3 милијарде, те нешто више од 630 милиона КМ кроз улагања у хартије од вриједности на домаћем тржишту капитала.

Врховац је објаснио да је око 70 одсто наших кредита одобрено привреди по изузетно повољним условима који укључују ниже каматне стопе, дуже рокове отплата (до 12 година) и дуже грејс периоде (до 24 мјесеца) у поређењу са оним које нуде комерцијалне банке на тржишту.

„Готово 640 милиона КМ пласирно је у прерађивачки сектор, као значајну окосницу привредног раста и развоја у Републици Српској, који чини око 45 одсто нашег БДП. За пројекте у подручју пољопривреде издвојено је око 220 милиона КМ, чиме смо омогућили додатно јачање овог привредног подручја и одржавање његовог релативног економског значаја на нивоу од 7,6 одсто БДП“, рекао је Врховац.

Такође, било је ријечи и о кредитним линијама за финансирање увођења нових технологија, по изузетно повољним условима, чиме се додатно стимулише и подржава привреда Републике Српске и подиже конкурентност, у складу са захтјевима циркуларне економије, што је наведено и као један од приоритета за развој привреде у закључцима панела.

В.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац добитник је престижног признања „Лидер одрживог развоја“, које ће му бити уручено вечерас на централној свечаности 12. Дунавског бизнис форума.  У образложењу одлуке жирија о додјели награде наводи се да је Инвестиционо-развојна банка Републике Српске, под руководством Дражена Врховца, препозната као респектабилан чинилац одрживог развоја и конкурентности у региону.

Овогодишњи Дунавски бизнис форум окупио је еминентне стручњаке, представнике привреде, дипломатије, политике, науке, културе и медија из Њемачке, Аустрије, Чешке, Словачке, Мађарске, Словеније, Хрватске, Републике Српске, БиХ, Црне Горе, Румуније, Бугарске и Србије, који ће кроз 12 панела сагледати стање, размијенити искуства и понудити нова рјешења у области економије и развоја бизниса. 

Централна свечаност и затварање Форума планирано је за вечерас.