Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Обликовање ефикасних програма финансирања извоза – искуства и препоруке

Округли сто на тему „Обликовање ефикасних програма финансирања извоза – искуства и препоруке“ у организацији Инвестиционо-развојне банке Републике Српске окупио је велики број учесника из БиХ и иностранства. Представник Хрватске банке за обнову и развој представио је кредитне линије те банке намијењене извозу, као и класификацију предузећа и каматних стопа у односу на ризик пласмана и ликвидности самог предузећа. Генерални секретар Европског удружења јавних банака истакао је посебну улогу јавних банака у времену финансијске кризе. Он је нагласио да су јавне банке у таквим ситуацијама дужне да преузму већи ризик у пласману средстава.

Извозници су скренули пажњу на мјере које би према њиховом мишљењу олакшале пословање предузећа и омогућиле ефикаснији извоз. Жарко Микић, директор бањалучке фабрике "Витаминка", која извози петину производње, оцијенио је позитивним што су Влада РС и ИРБРС препознале потребу јаче подршке извозницима који представљају базу привредног раста.

"Камате на кредите ИРБ су повољне, што је веома значајно за привреднике који у постојећим условима пословања гледају сваки промил на камати. РС посебну шансу за већи извоз има у области аграра за шта се морају испунити услови да поред врхунског квалитета имамо и прихватљиву цијену производа и адекватну амбалажу, како бисмо били конкурентни на ино-тржишту", рекао је Микић, истичући као проблем увоз амбалаже због непостојања домаће производње.

Директор бањалучке НЛБ Развојне банке Радован Бајић казао је да је кредитна подршка комерцијалних банака кључна за унапређење извоза привреде, наводећи да банке настоје да стану иза свих успјешних домаћих пројеката и производа који могу пронаћи своје мјесто на ино-тржишту.
Све изнесене приједлоге и запажања Инвестиционо-развојна банка ће пажљиво размотрити и настојати да најбоље од њих имплементира кроз креирање нових кредитних производа.

"Надамо се да ћемо моћи унаприједити кредитне линије за подршку извозницима која је у овом тренутку економске кризе и те како потребна. Можда је сада рано говорити о коначном рјешењу, али ћемо испитати могућности за смањења каматних стопа и продужење рока отплате кредита за извознике", казао је Иван Видовић, извшни директор Сектора за макроекономске анализе ИРБРС.

ИРБРС тренутно, поред стандардне кредитне понуде за привреду, извозницима нуди кредитну линију за обртна средства у износима од 50.000 до милион КМ, периодом отплате до годину дана и каматом од 5,1 одсто.

Галерију фотографија са овог догађаја можете погледати овдје.