Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Од данас кредити ИРБ

Већ од данас грађани и привредни субјекти у РС могу код шест комерцијалних банака и три микрокредитна друштва аплицирати за кредите Инвестиционо-развојне банке РС (ИРБ).

То је омогућено јучерашњим уговором који су потписали челници ИРБ и девет комерцијалних финансијских кућа из РС, које су изабране путем тендера.

Кредитна средства ИРБ биће додијељена преко Хипо Алпе Адриа банке, Нове банке, Нове бањалучке банке, Балкан инвестмент банке, НЛБ Развојне банке, Бобар банке и микрокредитних друштваа „Микрофин“, „Синергија“ и „Здраво“.

Из ИРБ истичу да ће ускоро бити расписан нови јавни позив како би преостале банке из РС могле учествовати у овом развојном пројекту.

Кредити су намијењени за покретање бизниса, микробизнис у пољопривреди, пољопривреду, предузетнике и предузећа, станоградњу, те локалне заједнице. Камате на кредите износе од четири до 7,36 одсто са роком отплате до 20 година , у зависности од њихове намјене.

„Потписивање ових уговора ће отворити нови инвестициони циклус у РС и створити амбијент којим ће бити задовољни грађани, комерцијалне банке и Влада РС“. рекао је Јаминко Јотић, директор ИРБ, изражавајући очекивање да ће први кредити бити одобрени већ идуће седмице.

ИРБ је ове године планирала пласман 287 милиона КМ кроз кредите и хартије од вриједности, а до краја 2010. укупно 667 милиона КМ.

Радован Бајић, директор НЛБ Развојне банке, казао је да ће се подношење захтјева за добијање кредита одвијати по стандардним банкарским условима.

„Предност је свакако у томе што је Влада РС кроз контролисану маржу и дириговани ниво каматних стопа обезбиједила да не дође до повећања каматних стопа“, рекао је Бајић.

Он је оцијенио да су камате на кредите ИРБ примјерене условима у којима послују комерцијалне банке , односно за око проценат до два ниже од постојећих просјечних камата на финансијском тржишту. Бајић је напоменуо да ће банке и микрокредитна друштва сносити потпуни ризик и обавезу да средства ИРБ пласирају на најбољи начин, поштујући критеријуме које је усвојила Влада, као и стандардне банкарске праксе.

Александар Кременовић, директор „Микрофина“ изјавио је да ће они средства углавном пласирати за почетни бизнис и пољопривреду због тога што се значајан дио њиховог портфеља налази у тим секторима.

Финансијске куће које су потписале уговоре са ИРБ пристале су на каматну маржу од 2,8 до 3,6 одсто, у зависности од кредитне линије, те прихватиле да њихове накнаде и провизије за обраду захтјева неће бити веће од једног процента одобреног износа кредита.

 

Извор: Независне новине