Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

IRB RS
[post_tags]

Одржани „Отворени дани“ у склопу шестог годишњег циклуса Финансијског механизма

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске (ИРБРС), у сарадњи са Министарством управе и локалне самоуправе РС, организовала је „Отворене дане“ за представнике јединица локалне самоуправе, с циљем додатног појашњења услова и критеријума Јавног позива за подношење приједлога пројеката за додјелу средстава Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској 2019/2020, као и адекватне припреме потенцијалних апликаната за подношење пројектних приједлога.

Овим путем представници јединица локалне самоуправе имали су прилику да се упознају са захтјевима Јавног позива те да добију детаљна образложења методолошких смјерница и садржаја апликационог пакета. Осим тога, учесницима је представљена методологија припреме и подношења, евалуације и одабира пројектних приједлога, а упознати су и са најчешћим грешкама које су апликанти чинили приликом писања и подношења пројектних апликација у претходним циклусима финансирања. Такође, учесницима је омогућено изношење својих конкретних пројектних идеја, као и постављање питања о свим нејасноћама, на која су им пружени адекватни одговори.

„Отворени дани“ одржани су у периоду од 03. до 06. фебруара на регионалним локалитетима Министарства гдје је учешће узело 70 представника из 38 општина и то у: Бијељини (03.02.), учешће је узео 21 представник из 10 општина, Бањалуци (04.02.), учешће је узео 21 представник из 13 општина, Источном Сарајеву (05.02.), учешће је узело 20 представника из 10 општина и Требињу (06.02.), учешће је узело 8 представника из 5 општина. Сви учесници исказали су задовољство организацијом овог догађаја, који ће им бити од помоћи приликом израде и подношења пројектних приједлога за додјелу средстава Механизма.

Укупна вриједност Финансијског механизма, успостављеног уз подршку ILDP пројекта, у овом циклусу је 655.000 КМ. Средства су обезбиједили Влада Републике Српске, путем Министарства финансија, и Влада Швајцарске, путем UNDP. Циљеви пројекта су побољшање доступности и квалитета јавних услуга, као и повећање обима, продуктивности и степена тржишности и финализације пољопривредне производње.