Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Одустали од кредита због строгих услова

Компанија "Боксит" из Милића саопштила је да је одустала од подизања кредита Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС у висини од три милиона КМ због, како наводе, ригорозних и неприхватљивих услова које им је поставила једна пословна банка преко које је зајам требало да буде пласиран.

Рајко Дукић, директор "Боксита", наводи да је кредит, који је већ био одобрен, требало да послужи за набавку машина из Шведске за потребе рударске производње чиме би запослили 50 нових радника и остварили извоз у вриједности од 24 милиона КМ. Он истиче да је та пословна банка, којој није желио навести име, за кредит, између осталог, захтијевала обезбјеђење хипотеке 2,5 пута већу од износа кредита, одрицање корисника од задуживања и давања под хипотеку имовине без њихове сагласности, као и права вођења евентуалних судских спорова.

Дукић је посебно као "сумњив и дискутабилан" окарактерисао услов банке да у свако доба ако процијени може затражити додатно обезбјеђење кредита или би у противном наплатила комплетан кредит, односно заплијенила имовину.

"Овакве ригорозне услове нисмо ни приближно имали у својим вишедеценијским пословима нити је познато да су икада и игдје од стране банака постављани овакви услови", нагласио је Дукић.

Он је израчунао да би та банка за пласирани кредит од око три милиона марака зарадила 345.000 КМ, односно 11,8 одсто укупне вриједности кредита.

У Инвестиционо-развојној банци РС (ИРБ) кажу да је "Боксит" за тај кредит аплицирао код бањалучке Балкан инвестмент банке, коју је сам одабрао између шест банака преко којих се пласирају средства. Они тврде да су њихови кредити најповољнији на тржишту, те оцјењују несхватљивим да је "Боксит" тражио кредит, а да претходно није провјерио услове кредитирања.

"Јавности је познато да ИРБ прописује каматне стопе и намјену кредита, док комерцијалне банке одређују услове обезбјеђења кредита, јер оне сносе цјелокупан ризик његовог пласмана", казао је Зоран Поповић, портпарол ИРБ.

У Балкан инвестмент банци су казали да ће данас одговорити на наша питања у вези са случајем "Боксит".

Извор: Независне новине