Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Округли сто о актуелном стању и перспективама пословања за привреднике са подручја града Требиња

Влада Републике Српске и Инвестиционо-развојна банка Републике Српске и даље ће помагати и подстицати привреднике у Српској да унаприједе пословне активности и постигну што боље резултате, порука је са округлог стола о актуелном стању и перспективама пословања за привреднике са овог подручја.

В.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац је рекао да је ИРБРС организовала скуп како би се добиле информације из прве руке у циљу креирања што ефикаснијих мјера за побољшање привреде.

– Састанак са приведницима је најбољи начин за то, јер су потребе привредника и проблеми који прате одређене привредне гране различите по регијама – навео је он.

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић истакла је да Влада Републике Српске ради програм економске политике за наредну годину, а разговори на терену су прилика да се чују проблеми и приједлози сваког привредног субјекта.

–Наши привредници су изузетно прошли кроз пандемију вируса корона, толики раст производње од прошле године је нешто што се мора похвалити, а и даље морамо бити на услузи привредницима, подстицати их и помагати да би наставили производњу – истакла је министарка Видовић.

Министарка финансија навела је да се нарочито мора помоћи онима који имају здраво пословање, али су у пандемији претпјели велике штете.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић каже да се привредници у цијелој Републици Српској, па и на југу, највише се жале на оптерећење привреде.

– Прошле године смо кроз одређене измјене закона и смањење појединих такси растеретили привреду, а до краја године ћемо кроз смањење парафискалних намета побољшати амбијент пословања и скратити неке административне процедуре. На основу Закона о подстицајама на повећање плате смо већ исплатили око 18 милиона КМ, а сад радимо анализе тог закона у сарадњи са финансијским институцијама, привредном комором, удружењима привредника, како би га додатно унаприједили и додатно растеретили привреду – истакао је министар Петричевић.

Власник требињске туристичке агенције „Лукс травел“ Владимир Јанковић истиче да су сви програми за помоћ добро дошли, али се мора више повести рачуна о привредницима, јер се привреда мора сачувати.