Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

IRB RS
[post_tags]

Оштра Лука: Уручена опрема произвођачима купине и малине

ОШТРА ЛУКА – У Оштрој Луци данас су уручени пољопривредна опрема и механизација за 18 произвођача купине и малине.

Додјелом је окончана реализација пројекта „Квалитетнијом опремом и механизацијом до квалитетнијег и већег рода: Подршка произвођачима купине и малине на подручју општине Оштра Лука“, а министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић изјавила је да је новац за пројекат обезбијеђен из прошлогодишњег циклуса финансијског механизма за локални развој.

„Идеја финансијског механизама јесте да једна локална заједница изабере стратешко опредјељење, донесе стратешки документ као што је Оштра Лука и урадила за пољопривреду и да сви пројекти произлазе из тог стратешког документа“, рекла је Решићева новинарима у Оштрој Луци.

Она је подсјетила да је Влада Републике Српске раније обезбиједила средства из Развојног програма за земљиште за хладњачу у овој општини и да је тај поступак у завршној фази.

„Охрабрићемо општину Оштра Лука да се пријави на конкурс који слиједи за нови циклус финансијског механизма и да настави ову причу. Врло је извјесно да ће моћи аплицирати за хладњачу, а ако не тако, онда преко Министарства пољопривреде ћемо се трудити да обезбиједимо бар дио средстава за хладњачу и онда би то била једна цијела прича“, додала је Решићева.

Начелник општине Оштра Лука Драган Станар рекао је да педесетак породица живи од производње купина и малина, која у посљедњих неколико година доживљава експанзију.

„Имали смо случајеве да људи униште компелтне воћњаке јабуке или крушке, али малину и купину још нико није почупао“, навео је Станар.

Он је истакао да је општина предложила овај пројекат у сарадњи са Удружењем произвођача јагодичастог и бобичастог воћа „КИМ“ из Оштре Луке, да је вриједан 75.271,49 КМ, те да је локална заједница обезбиједила 30 одсто, а финансијски механизам 70 одсто.

„Идеја нам је да у будућности оваквих пројеката буде далеко више. Разговори о хладњачи су у завршној фази и очекујем да ћемо бити у могућности то завршити идуће године“, рекао је Станар.

Он је додао да је неопходно унаприједити производњу малина и купина на начин да воће не буде само сировина него да се обраћује до производа или бар до полупроизвода да би и финансијска корист за људе из ове општине била већа.

Пројекат је трајао осам мјесеци. Осим набавке намјенске пољопривредне опреме и механизације за потребе произвођача купине и малине, обезбиједио је и стручно усавршавање пољопривредних произвођача које је вршила Пољопривредно-савјетодавна служба Републике Српске.

Финансијски механизам успостављен је с циљем доприноса успјешној реализацији приоритетних развојних пројеката идентификованих у оквиру стратегија развоја јединица локалне самоуправе у Републици Српској кроз јачање јавних услуга и руралног развоја.

Представља заједничку иницијативу министарстава финансија и управе и локалне самоуправе Републике Српске, Владе Швајцарске, УНДП-а и Инвестиционо-развојне банке Републике Српске.

Извор: Срна