Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Отворена пословница ИРБРС у Бијељини

Након Источног Сарајева, Приједора и Требиња Инвестиционо-развојна банка Републике Српске стигла је и у Бијељину, чиме је комплетирано регионално ширење Банке у Републици Српској.

Пословница ИРБРС свечано је отворена у уторак, 21. децембра, уз присуство министара у Влади Републике Српске, представника институција Републике Српске, највиших носилаца власти града Бијељина и бројних привредника из семберске регије.

В.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац рекао је да је отварањем канцеларије у овом граду јасно показана намјера Банке за равномјерним развојем Републике Српске и подршком за привреднике, али и грађане који користе стамбене кредите, по којима је ИРБРС и највише позната.

„На подручју Семберије до сада смо уложили више од 340 милиона КМ у подршци привреди, од чега 68 милиона КМ у стамбени фонд. Подржали смо и обвезнице и града Бијељина са 7,7 милиона КМ, Власенице, Шековића, Осмака, Лопара, чиме јасно показујемо да пружамо подршку свим локалним заједницама, привредницима и грађанима“, рекао је Врховац на отварању канцеларије ИРБРС у Бијељини.

Он је навео да је у оквиру ИРБРС, која оперативно спроводи Финансијски механизам, до сада у оквиру седам јавних позива тог механизма, граду Бијељинa додијељено више од 860.000 КМ грант средстава и подржани пројекти попут изградње вртића и слично.

„Финансијски механизам је систем који подржава пројекте из локалних заједница и комуналних предузећа који директно утичу на квалитет живота људи. Почетком наредне године расписаћемо нови јавни позив“, најавио је Врховац.

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да се Инвестиционо-развојна банка Републике Српске, чији је досадашњи пласман премашио 2,8 милијарди КМ, отварањем својих филијала приближава сваком привреднику и сваком грађанину.

Она је напоменула да је ИРБРС једна од најзначајнијих институција Српске, која је оправдала своје постојање.

„До сада је пласман ИРБРС премашио 2,8 милијарди КМ, што говори о томе да је велики број привредних субјеката, а и физичких лица, могао да користи та средства. Посебно значајна улога ИРБРС, показало се, у кризним периодима, какав је и негативан утицај пандемије вируса корона“, рекла је Видовићева на отварању канцеларије ИРБРС у Бијељини.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да вјерује да ће привредници бити задовољни услугама које ће добити у новоотвореној канцеларији Инвестиционо-развојне банке Републике Српске у овом граду, који је један од центара привредног развоја у Српској.

Директор Гарантног фонда Републике Српске Радивоје Крчмар рекао је да је тај фонд дуго присутан у просперитетној регији Бијељине.

„Тежиште ће, и даље, бити у подршци пројектима пољопривреде“, најавио је Крчмар.