Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Планирани приход преко два милиона КМ

Компанија за производњу ПЕТ амбалаже за мљекарску индустрију “Јамбо-пет” упркос економској кризи ове године проширила је пословање те ове године планира остварити приход од 2,2 милиона, што би било за 850.000 КМ више у односу на претходну годину.
 
Лакташки “Јамбо-пет” која навише производи ПЕТ амбалажу “Млијекопродукт” из Козарске Дубице, бихаћки “Meggle” и имају извозни посао за осјечки огранак ове компаније је у четвртак посјетио Миленко Павловић, директор Инвестиционо-развојне банке РС.
 
Момир Њежић, директор и власник “Јамбо-пета” је након посјете истакао да да је захваљујући пола милиона КМ вриједним кредиту ИРБ-а који је ова компанија прошле добила “Јамбо-пет” три пута увећао финансијски и физички обим производње, а прошлогодишњи пословни план удвостручен.
“Ми са тренутним капацитетима не можемо да пратимо количину наруџби које добијамо”, рекао је Њежић изражавајући уверење да ће и ове године добити 1,7 милиона КМ кредитне подршке од ИРБ-а како би наставили развој.
Према његовим речима на тај начин би већ догодине на овом мјесту био једна нови “Јамбо ПЕТ” који би са проширеним капацитетима биљежио приход између пет и шест милиона КМ.
Он је најавио да ова компанија има план да уколико његово проширење буде подстакнуто новим кредитом Инвестиционо-развојне банке РС запошљавање 20 нових радника са инвалидитетом.
“Јамбо ПЕТ” је на почетку пословања запошљавао 18 радника, док данас ова фирма након одобреног ИРБ-овог кредита запослила 44 радника. Од тренутног броја запослених њих 60 одсто су особе са инвелидитетом или лица са лакшим облицима менталне ретардације, што раду ове фирме даје социјални и друштвено одговоран карактер.
“Стратегија рада ИРБ-а предвиђа нови развој и запошљавање, а у “Јамбо-ПЕТ” смо сасвим јасно кредитна средства ИРБ-а уложена у производњу која је чак извозно орјентисана и да се ради о компанији чији рад има социјалног карактера”, рекао је након посјете Павловић.
Новим кредитним аранжманом људи који ће се запослити у ‘Јамбо ПЕТ ” имали прилику проласка кроз едукацију, требао бити направљен радни центар за смјештај радника.
 
Даворин Бјелатовић, радник “Јамбо-пета” који припада категорији стоодстоне цивилне жртве рата је истакоа да је ова лакташка фирма једина овог типа у БиХ која запошљава велики број особа са инвалидитетом.
“Ова компанија не само да нас је запослила већ нам је уколико се покажемо као добри радници омогућила опцију напредовања у послу”, рекао је Бјелатовић.
 
Извор: Независне новине