Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Планирано 40 милиона КМ

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, Фонд за развој источног дијела Републике Српске, којим управља Инвестиционо-развојна банка /ИРБ/ Српске, планирао је да ове године, путем својих кредитних линија, те куповином хартија од вриједности, пласира средства у износу од 40 милиона КМ.
 
Директор Фонда Бранислав Суботић изјавио је Срни да овај износ није фиксан, објаснивши да ће додатна средства бити обезбијеђена уколико се појави потреба, односно ако буде већи број кредитних захтјева који задовољавају услове.
 
Према његовим ријечима, Фонд је прошле године пласирао 16 милиона КМ у привреду, путем кредитне линије ИРБ-а, а улагао је и у муниципалне обвезнице општина Источни Стари Град и Лопаре.
 
Суботић је истакао да је општина Источни Стари Град емитовала емисију обвезница од 600.000 КМ, гдје је Фонд учествовао са 312.800 КМ, а општина Лопаре 277.500 КМ, чији је купац цијеле емисије обвезница био Фонд за развој источног дијела Српске.
 
“Фонд је имао и једно улагање у општину Невесиње, у обвезнице фирме `Планинско добро`. Улагање је било намијењено за пољопривреду, гдје је компанија овим средствима повећала капацитете своје производње, а Фонд је подржао ту емисију у износу од 950.000 КМ”, нагласио је он.
 
Суботић је навео да је од 2008. године, од када је почео пласман средстава путем Фонда, па до данас, у источни дио Српске пласирано око 86 милиона КМ за 293 одобрена захтјева, од 330 примљених, од чега се око 63 милиона КМ односи на кредитну линију за предузетнике и предузећа.
 
Директор Фонда за развој источног дијела Републике Српске рекао је да је највише уложено у прерађивачку индустрију, затим у туризам и пољопривреду, а око седам милиона КМ кредита узеле су и општине, за побољшање локалне инфраструктуре.
 
“Морам да поменем и стамбене кредите који су реализовани у источном дијелу Српске, путем Фонда становања Српске, који је такође један од фондова којим управља ИРБ. Путем тог фонда од 2008. године, па до данас пласирано је 37 милиона КМ”, подсјетио је Суботић.
 
Према његовим ријечима, и други фондови ИРБ-а имали су могућност улагања у источни дио наше републике, као што су и Фонд за реституцију и Акцијски фонд Српске, који су вршили докапитализацију Олимпијског центра /ОЦ/ Јахорина, другом и трећом емисијом акција.
 
Суботић је рекао да је на тај начин је у источни дио Републике Српске дошло додатних 26 милиона КМ, те нагласио да је укупно, путем свих фондова ИРБ-а у источни дио Српске уложено око 150 милиона КМ.
 
Источно Сарајево је повукло највише средстава, више од 55 милиона КМ путем Фондова ИРБ-а. Други град са повученим средствима је Зворник са 17,5 милиона КМ. Трећа општина која је повукла средства из Фондова ИРБ-а је Требиње, са нешто више од девет милиона КМ.
 
Он је нагласио да је у току емисија обвезница ОЦ Јахорина у износу од 15 милиона КМ, те да Фонда за развој има намјеру да учествује у тој емисији до максималног износа.
 
“Препознали смо туризам као компаративну предност Српске. И претходним улагањима, и оним која слиједе, желимо да Јахорину учинимо што конкурентнијом на тржишту, а ефекти првог и другог улагања су већ видљиви”, истакао је Суботић, изразивши наду да ће трећа инвестиција значајно побољшати већ постојећу инфраструктуру.
 
Према његовим ријечима, контрола утрошених средстава путем Фонда редовно се обавља, а њихово враћање у Фонд је стопроцентно, односно свака марка која је пласирана враћа се у Фонд, плус договорена камата, чиме се стиче један дугорочан извор финансирања, за све будуће пројекте који ће се реализовати у источном дијелу Српске.
 
Фонд за развој источног дијела Републике Српске формиран је крајем 2007. године, с циљем подршке развојним пројектима 29 општина, од Лопара до Требиња, ради повећања запослености и подршке функционисању тржишта рада, подстицања производње и извоза, туризма, оснивања и развоја малих и средњих предузећа и предузетништва.
 

Извор: Срна