Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Пласмани у компаративне предности привреде Републике Српске

Стратегијом развоја Републике Српске као компаративне предности дефинисане су пољопривреда, туризам и енергетика. Регија Херцеговине има све три компаративне предности, па је због тога ИРБРС пласирала значајна средства у регију. У општину Требиње пласирано је укупно 14 милиона марака кредитних средстава, од чега за предузетнике и предузећа 5.840.000 а у пољопривреду 2.1 милион.

С обзиром на карактеристике Требињске општине знатан дио средстава пласиран је у виноградарство и развој винарства, као и директно у туристичке потенцијале. На који начин су имплементирана та средства лично се увјерио и директор ИРБРС Миленко Павловић посјетивши Винарију Вукоје и Хотел Платане. Винарија Вукоје корисник је развојног кредита ИРБРС од 500.000 КМ. Средства су у цијелости утрошена на подизање дугогодишњих засада винове лозе, што ће винарији омогућити повећање производње. То су модерни засади с врхунским сортама винове лозе и системом за наводњавање. Винарија сада има 16 стално запослених радника, а сезонски ангажује додатну радну снагу.

Хотел Платани се налази у центру старог дијела Требиња и представља изузетан туристички потенцијал. За пројекат проширења и опремања хотела ИРБРС је одбрила два кредита укупне вриједности 2.400.000 КМ. Хотел је проширен и за додатних 25 комфорних соба, односно 50 лежајева. Предузеће је у моменту аплицирања запошљавало 20 радника, а сада имају 30 стално запослених и 20 сезонских радника.