Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Подршка привреди

Током ове године, Инвестиционо-развојна банка РС пласирала је 77,6 милиона марака, од укупно 113,2 милиона марака средстава намијењених за кредите предузетницима и предузећима. Кредити за покретање бизниса, односно за почетне пословне активности, одобрени су у износу од 160.000 марака на основу шест захтјева, док је за исте сврхе предвиђено 4,9 милиона марака, потврдили су у ИРБРС.
 

Према подацима Мирјане Чомић, извршног директора Сектора за пласмане ИРБРС, тренутно нема нових захтјева за старт-ап кредите, док је за кредитне линије намијењене предузетницима и предузећима у процесу обраде 13 захтјева, укупне вриједности 14 милиона и 150.000 марака.
 

– Задовољни смо досадашњим интересом предузетника и предузећа за наше кредитне линије, јер оне представљају основну линију којом се новац усмјерава у домаћу привреду. Недавно смо извршили реалокацију средстава по кредитним линијама, односно реалокацију плана рада за 2008. годину, и на тај начин обезбиједили додатних 45,8 милиона марака, за ове кредите – објаснила је Чомићева.
 

У ИРБРС, с друге стране, нису задовољни потражњом кредита намијењених почетним пословним активностима, иако су, како тврде, разговарали са свим потенцијалним корисницима и надлежним институцијама.
 

– Највећи проблем јесте то што је за сваки наш кредит потребно имати некретнине или кредитно способног жиранта, тако да многи нису кредитно способни за ову линију – казала је Чомићева.
 

Предузеће "Атлантик ББ" из Бање Луке, које се бави графичком и прерађивачком индустријом, једно је од предузећа којима је одобрен кредит ИРБРС, у вриједности од 3,75 милиона марака, за набавку машина и опреме те изградњу објеката.
 

– Услови за кредите ИРБРС повољнији су у односу на пословне банке. Ефекте улагања очекујемо кроз наредни период, иако се позитивне назнаке већ осјећају – каже представник "Атлантик ББ", Берислав Вуковић.
 

Милић Ђукић, из Шамца, уз помоћ кредитних и сопствених средстава, основао је фирму "Венера пром" за шпедитерске послове.
 

– Од укупног износа кредита ИРБРС, од 25.000 марака, 60 одсто уложио сам у опрему и машине, а остатак у обртна средства. Тренутно смо у фази потписивања уговора с комитентима – каже Ђукић.

 

Извор: Фокус