Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

IRB RS
[post_tags]

Подршка развоју руралног подручја општине Теслић

У склопу пројекта „Подршка развоју руралног подручја општине Теслић”, који је 22.06.2015. и званично реализован у Теслићу, у домовима мјесних заједница у Чечави и Витковцима, адаптиране су двије просторије за сушење воћа и набављена опрема, двије сушаре и вакум пакирнице за воће.

Пројектом је обухваћено укупно 28 корисника, од којих су 18 нови пољопривредни произвођачи, за које је набављено 4350 садница шљиве, а поред тога, обезбијеђена су два радна мјеста за сезонске послове сушења воћа и одржан је и низ тренинга, како би се унаприједила пољопривредна производња у овом крају.

Укупна вриједност пројекта на подручју теслићке општине је 65.000 марака, од којих је општина Теслић учествовала са 13.000, а средства из Финансијског механизма износе 52.000 марака.

Према ријечима Снежане Вујнић, директорице Инвестиционо-развојне банке Републике Српске (ИРБРС), механизам је основан са циљем да обезбиједи спровођење развојних пројеката у јединицама локалне самоуправе. „Општина Теслић је једна од осам општина којој су одобрена средства. Наиме, Швајцарска Влада обезбиједила је 400.000 долара, Влада РС путем Министарства финансија РС 120.000 долара, а општине чији се пројекти одобре биле су дужне да обезбиједе 20 одсто од вриједности пројекта“ – појаснила је Вујнићева. Вујнићева је изразила очекивања да ће се овим пројектом воћарство у општини Теслић наставити развијати и да ће опрема служити и другим произвођачима који желе да користе ове услуге. „С обзиром на то да је успјешно спроведен овај пројекат, од донатора имамо обећања да ће Финансијски механизам бити настављен, тако да ће општина Теслић, поново моћи конкурисати, те уколико буде одабрана, спровести нови пројекат који ће омогућити развој руралног подручја општине“ – истакла је Вујнићева.

Регула Баблер, савјетница за локалну управу Швајцарске Владе у Сарајеву, рекла је да је ово искуство веома значајно у погледу активности које се проводе на унапријеђењу развоја на локалном нивоу, јер Швајцарска Влада доприноси и сарађује у области планирања локалног развоја те је добро видјети конкретну реализацију резултата планирања. „Оно што ме импресионирало током разговора, које смо имали у општини је, колико су људи све више заинтересовани за умрежавање, учење једни од других, а све у склопу оваквих пројеката. Драго ми је, такође, да видим добру сарадњу између удружења произвођача и општине и чини ми се да су сви посвећени томе да обезбиједе и да се постарају да све ово успије и да профункционише“ – рекла је Баблерова.

Шеф регионалне канцеларије Развојног програма Уједињених нација (UNDP) у Бањој Луци, Горан Вукмир, истакао је да је овај пројекат још један показатељ добре сарадње са општином Теслић, у којој је UNDP током протеклих година, имплементирао око 400.000 КМ, што у пројекте цивилног друштва, што у санирања посљедица проузрокованих поплавама. „У току је припрема пројекта енергетске ефикасности вртића, а овај пројекат је један од оних који је усмјерен на развој руралних средина“ – рекао је Вукмир, додајући да већ постоје планови да се Финансијски механизам настави проводити у будућности.

Замјеник начелника општине Теслић, Милован Становић, рекао је да се на овом примјеру могло видјети како се на успјешан начин може завршити пројекат подршке руралном развоју општине Теслић. „Успјели смо у садејству с неколико субјеката да спроведемо пројекат вриједности 65.000 КМ, у којем је општина Теслић учествовала са 13.000 КМ и учешћем у давању простора гдје је инсталирана опрема за сушење воћа“ рекао је Станковић. Станковић је додао да је овај пројекат веома битан за мјештане Чечаве и Виткаоваца јер је у овом дијелу општине развијена производња воћа. „Надам се да ће ова два капацитета бити стимуланс и неким другим људима који се до сада нису опредијелили за овај вид бизниса да се укључе у њега“ – рекао је Станковић.

Финансијски механизам интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској, успостављен је кроз заједничку иницијативу Владе Швајцарске, Министарства финансија Републике Српске, Министарства управе и локалне самоуправе РС, Инвестиционо-развојне банке РС и UNDP-а у БиХ.