Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Подршка развоју виноградарства

Градоначелник Бање Луке Драгољуб Давидовић разговарао је данас са Мирјаном Чомић, извршном директорицом Сектора за пласмане у Инвестиционо-развојној банци Републике Српске и представницима предузећа „Попово Поље“ из Требиња о развоју виноградарства у западном и сјеверозападном дијелу РС-а.

Давидовић је рекао  да је подручје Бање Луке, Лакташа, Челинца и још неких општина у околини веома погодно за развој виноградарства, те да је сада потребно анимирати људе за развој виноградарства.
 
У пројекту развоја виноградарства Давидовић, како је рекао, види могућност да се један број грађана Бањелуке запосли, због чега ће Град Бањалука, уз Инвестиционо-развојну банку и а.д. „Попово поље“ из Требиња, подржати тај пројекат.
 
Град Бањалука би партиципирао у смислу субвенционирања камате на кредите које би по повољним увјетима додијелила ИРБ, а предузеће „Попово поље“ би пружило стручну помоћ.
 
Веселин Савић, директор а.д. „Попово поље“, чији је већински власник манастир Тврдош, казао је да ће се то предузеће потрудити да осигура квалитетан садни материјал и да пренесу потребно знање и искуства из ове области на нове индивидуалне произвођаче.
 
Извршна директорица Сектора за пласмане у ИРБ-а рекла је, да с обзиром на то да је пољопривреда идентификована као једна од компаративних предности РС-а, ИРБ је своје потенцијале и финансијске капацитиете усмјерила у подршку развоју сектору пољопривреде.
 
„Један од тих пројеката је и овај, чију смо промоцију започели у Требињу, а наставили у Бањојлуци и у Лакташима. Надамо се да ће и остале општине у којима постоји потенцијал за развој винове лозе узети активно учешће у овом пројекту и осигурати своје кадровске и финасијске потенцијале“, казала је Чомић, и додала да каматна стопа за крајње кориснике кредита не би требла да буде већа од 4 одсто.

 

Извор: www.capital.ba