Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Подстицај за бизнис

Презентацијом развојних кредита привредницима бањалучког региона представници Инвестиционо-развојне банке РС јуче су и званично завршили са представљањем кредитнх линија физичким и правним лицима.

Иако је интересовање било велико, привредници и даље сматрају да су каматне стопе превисоке , посебно зато што се кредити обезбјеђују хипотекарно.

Директор Земљорадничке задруге „Слога“ из челиначког села Бранешци, Мирко Алексић, каже да ће аплицирати за кредит у име коопераната како би унаприједили производњу.

-С обзиром на то да је наша производња ратарско-сточарска, средства ће нам послужити  за набавку репроматеријала како бисмо олакшали сјетву и јефтиније произвели сточну храну. Враћање кредита покушаћемо гарантовати својим средствима, а ако не успијемо стављаћемо објекте под хипотеку – каже Алексић.

Предсједник  Привредне коморе региона Бања Лука, Никола Толимир, мишљења је да су понуђени изузетно повољни кредити и вјерује да ће привредници та средства уложити у велике пројекте.

-Примједбе на кредите најчешће имају пољопривредници који посједују само земљу, а коју не могу стављати под хипотеку. Ипак , ово су до сада најповољнији кредити и требамо их искористити – сматра Толимир.

Из Инвестиционо-развојне банке најављују да ће први оквирни уговори о пословно-техничкој сарадњи са представницима банака бити потписани наредне сриједе.

-Врло брзо након тога грађани ће моћи више да сазнају о условима за добијање кредита и да аплицирају за поједине кредитне линије – рекла је Мирјана Чомић, извршни директор Сектора за пласмане у ИРБРС.

Подсјећамо, ИРБРС креирала је шест кредитних линија, и то кредите за почетне пословне активности, микробизнис у пољопривреди, пољопривреду, предузећа и предузетнике, стамбене кредите и кредите за јединице локалне самоуправе. Корисници кредита могу бити физичка и правна лица са пребивалилштем, односно сједиштем у РС, а намјена кредита јесте набавка основних и обртних средстава, куповина и изградња, реконструкција и проширење стамбених јединица , те модернизација локалне инфраструктуре.
 
Износи се крећу од три хиљаде марака па до пет милиона марака, зависно од кредитне линије.

-Каматне стопе су промјењиве, дужина рока отплате је до 15 година, за стамбене кредите и до 20 година. Грејс период прилагођен је врсти дјелатности. За пољопривреднике може износити и до 36 мјесеци. Каматна стопа у опросјеку јесте два до три поена нижа него код постојећих каматаних стопа на тржишту. Посебна погодност јесте минимизирање свих осталих трошкова, обраде кредита и подношења захтјева – навела је Чомићева.

 

 

Извор: Фокус