Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Посјета аустријског привредника Инвестиционо-развојној банци Републике Српске

Само десетак дана након успјешног Инвестиционог форума у Бечу, у организацији Инвестиционо-развојне банке Републике Српске (ИРБРС) и Представништва Републике Српске у Аустрији, јавила су се прва конкретна интересовања аустријских привредника за улагање у Републику Српску.

В.д. директора ИРБРС Дражен Врховац и шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић одржали су састанак са Томасом Хорбургером, представником управе аустријске компаније заинтересоване за прелиминарне разговоре о могућем инвестирању.

На састанку који је дио почетне фазе преговора представљене су намјере и циљеви ове компаније, у складу са могућностима које Република Српска нуди. Састанак је одржан у просторијама Инвестиционо-развојне банке Републике Српске у Бањој Луци.

Узвратна посјета из Аустрије услиједила је након Инвестиционог форума на којем су представљене конкретне понуде за улагање у Републику Српску аустријским привредницима и привредницима српске дијаспоре 4. марта у Бечу. На форуму је представљена стимулативна пореска политика Владе Републике Српске и предности за улагање у Републику Српску у односу на земље региона и Европске уније. Такође, представљени су капитални пројекти Владе Републике Српске, пројекти у оквиру пословних зона у локалним заједницама, као и компаније које су заинтересоване да буду предмет продаје или да успоставе стратешко партнерство са неком од аустријских компанија.

Акценат је био на привредним секторима у области саобраћајне инфраструктуре, прерађивачке индустрије (дрвопрерађивачке и металопрерађивачке), у секторима производње хране и туризма.

Инвестициони форум у Бечу први је од планираних шест у Европи и свијету у овој години. Ови форуми су дио активности које су проистекле из првог великог и успјешног „ИНВЕСТ ФОРУМА“ у септембру прошле године у Бањој Луци, у организацији ИРБРС и Владе Републике Српске. Круна овогодишњих активности биће обједињени велики догађај на јесен у Републици Српској – Четврта инвестициона конференција „ИНВЕСТ СРПСКА“ и Други „ИНВЕСТ ФОРУМ“.