Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

IRB RS

Посјета општини Рудо и размјена искустава у организовању и подршци малинарској производњи

У склопу Механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској, дана 15.07.2015. године, организована је посјета представника општина Мркоњић Град и Теслић општини Рудо с циљем размјене искустава у организовању и подршци малинарској производњи. Посјети су присуствовали и представници Пројектног тима Инвестиционо-развојне банке Републике Српске (ИРБРС) за оперативно вођење, усмјеравање и надзор на имплементацији Механизма.

За посјетиоце је уприличен састанак код начелника општине Рудо током којег се дискутовало о развоју малинарске производње и улози јединице локалне самоуправе у пружању подршке одрживом расту и развоју малинарства на подручју општине Рудо.

Након састанка, учесници су посјетили локацију хладњаче „Увац“ те су упознати са процесом организовања, управљања и финансијском одрживошћу хладњаче, као и организацијом и вођењем радних процеса (пријем, сортирање и складиштење малине). Представници Удружења узгајивача малине „Малина“ из Рудог пренијели су искуства у вези са процесом удруживања и организовања малинара. Учесници су потом са представницима Пољопривредне задруге „Увац“ из Рудог, уз обилазак матичног малињака, разговарали о самом процесу узгоја малине и њиховом пласману на тржиште. Након тога, учесници су посјетили и малињак индивидуалног произвођача који представља примјер добре праксе у организовању и вођењу малинарске производње.

Сви учесници су исказали задовољство поводом размјене искустава, као и спремност за наставак сарадње у питањима од заједничког интереса.

Фотографије са овог догађаја можете погледати у сљедећој галерији: посјета општини Рудо.