Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Потписан Меморандум о сарадњи ИРБРС и Агенције за осигурање и финансирање извоза Србије

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске (ИРБРС) и Агенција за осигурање и финансирање извоза Републике Србије (АОФИ) потписале су данас Меморандум о сарадњи. Меморандумом се успоставља дугорочна сарадња двије институције у области осигурања и финансирања извоза и свеукупног привредног раста и развоја на подручју Републике Српске и Републике Србије.

Меморандум су потписали в.д. директора ИРБРС Дражен Врховац и директор АОФИ Дејан Вукотић у сједишту Инвестиционо-развојне банке Републике Српске у Бањој Луци.

Документ предвиђа међусобну сарадњу с циљем унапређења рада и подизања ефикасности постојећих активности и олакшава увођење нових финансијских инструмената, као и размјену искустава која доприносе подстицању извозних активности и финансирању привредног развоја у цјелини.

АОФИ ће, како се наводи, пружити стручну подршку и својим знањем, искуством и експертизом подржати напоре ИРБРС на увођењу и успостављању програма кредитног осигурања, односно осигурања потраживања извозно оријентисаних предузећа на домаћем и извозним тржиштима, у понуду финансијских инструмената ИРБРС.

Предвиђа се и могућност размјене експерата, као и организовања заједничких обука, а све с циљем јачања капацитета за реализацију развојно оријентисаних пројеката од националног интереса и значаја.