Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Повољни кредити, дужи рок отплате

Инвестиционо-развојна банка РС ће током 2008. посредством комерцијалних банака пласирати кредите за шест грана – пољопривреду, микробизнис, старт-ап предузећа, стамбене и кредите за општине – најављује директор ИРБ РС Јасминко Јотић.

Он каже да би, судећи по најавама министра финансија РС Александра Џомбића, Влада током јануара требало да усвоји правилнике о свим кредитним линијама. Влада треба да утврди и критеријуме кредитирања који ће, наводи Јотић, бити стимулативни, а сигурно је и да ће каматне стопе бити ниже од оних које грађани и предузетници плаћају комерцијалним банкама.
„Влади РС смо предложили стимулативније стамбене кредите који се пласирају из Фонда становања. Уместо садашњих 30.000 КМ, предложили смо да се максимално одобрава 100.000 КМ на 20 година. Чињеница је да се у Бањалуци за 30.000 КМ може тренутно купити гаража“, истиче директор ИРБ РС.

Он објашњава да ће ИРБ, након што Влада усвоји правилнике о кредитима, упутити јавни позив за банке и микрокредитне организације који ће дистрибуисати новац и сносити ризик.
„Осим мањих каматних стопа, изузетна предност свих кредита из ИРБ је у томе што ће се давати дуги рокови за отплату, што комерцијалне банке не могу да понуде“, обећава Јотић.

На питање да ли је реално очекивати да комерцијалне банке прихвате ризик кредита, односно одговорност за поврат средстава, које ће пласирати ИРБ, како је и предвиђено, он тврди да јесте, „јер ће се банкама понудити одређене марже“.
„Још је рано говорити о висини тих маржи, али верујем да банке неће одбити нашу понуду“, додаје директор ИРБ.

По његовим речима, привредници и грађани могу да очекују довољно новца за подстицај, али само за оне пројекте који заиста буду и нудили квалитетну развојну компоненту. У сваком случају, Влада РС ће одлучити колико новца од приватизације ће бити распоређено у сваки фонд којим управља ИРБ, а укупан износ који треба да добију фондови је 670 милиона КМ.

Иначе, ИРБ РС има регистрованих пет фондова. Акцијски фонд у којем су сва предузећа која нису приватизована, а основни капитал износи фонда износи око 1,4 милијарди КМ. Највећи део тог фонда чини капитал ЕПРС са 1,1 милијарда КМ.
Фонд за реституцију има око седам милиона КМ основног капитала, а портфолио износи око 360 милиона КМ. Фонда за развој и запошљавање има око 90 милиона КМ и управо ће из тог фонда бити одобрено највише кредита за развој.
Фонд становања има основни капитал око 70 милиона КМ, а портфолио око 160 милиона КМ. Осим стамбених кредита, планирано је да фонд учествује у стамбеној градњи. „Циљ је да правимо станове по нижим цена по квадрату него што се сада нуди“, додаје Јотић. Фонд за исток је посебан и биће фокусиран само за то подручје.

Јотић очекује да ће ускоро бити и регистрован фонд за управљање некретнинама и потраживањима, јер тренутно има проблема због међудржавних споразума и неусклађености домаћих прописа.

Приватизација до краја 2008. године
План Инвестиционо-развојне банке РС у 2008. је да заврше преосталу приватизацију предузећа, јер се њихов портфељ налази у лошем стању због стечаја. „Сматрамо да је приватизација боља, јер ће предузећа добити нове власнике који су заинтересовани да улаже. Паралелно, радимо финансијско реструктуисање предузећа. До сада имали један такав случај, а то је ‘Хидроградња’ где се емисија по основу конверзије дуга у акције налази у завршној фази“, додаје Јотић.
ИРБ РС је до сада на Бањалучку берзу изнела пакете акције 25 предузећа, а успели су да продају акције шест предузећа, остали за 3,8 милиона КМ, док се остале налазе у систему трговања на Берзи.

 

Извор: Еуроблиц