Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Повољни кредити

Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС одлучила је значајно ублажити услове кредитирања привреде, аграра, становништва и локалних заједница, те увести кредитну линију за откуп потраживања. 

ИРБ ће након редовног полугодишњег усклађивања својих каматних стопа с Еурибором, 31. марта, лансирати прилично јефтиније кредите чије ће се камате кретати од 3,6 до 5,9 одсто у зависности од њихове намјене. 

Иако ће ИРБ смањити и камате за стамбене кредите, као и на зајмове општинама, првенствени мотив је била помоћ привредницима и пољопривредним произвођачима који се све теже носе с отежаним тржишним приликама, условљених глобалном рецесијом.

Подршка индустрији и аграру огледа се кроз преостале повољности, као што су смањење процента учешћа, повећање износа за финансирање обртних средстава, те могућност рефинансирања постојећих задужења. У складу с налогом Владе РС, ИРБ ће предузећима из посебно угрожених привредних грана, попут текстила, коже и обуће, омогућити добијање кредита уз услов очувања постојећег броја радника умјесто обавезе додатног запошљавања.

Све ово може се очекивати да изазове праву навалу за ионако траженим кредитима ИРБ-а, који се пласирају преко комерцијалних банака и микрокредитних организација у РС. Њихово правилно усмјеравања сигурно ће утицати на ублажавање посљедица свјетске привредне непогоде, која се из олује све више претвара у прави ураган којег нико неће успјети избјећи. Ако смо свјесни да нећемо успјети сачувати кров куће (ентитета и државе), важно је учврстити темеље и потпорне зидове.
 

 

Извор: Предраг Клинцов, Независне новине