Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Представљен пројекат „Побољшање услуга јавне чистоће на подручју града Приједора“

Пројекат „Побољшање услуга јавне чистоће на подручју града Приједора“, у склопу којег је набављена мултифункционална машина за чишћење, представљен је јуче у Новом Граду. Ово је трећи пројекат на подручју града Приједора који је до сада подржала Инвестиционо-развојна банка Републике Српске из Финансијског механизма, на бесповратној основи.

Циљ је побољшање квалитета и доступности постојећих јавних услуга на подручју града Приједора и приградских насеља, за које је задужено предузећа „Комуналне услуге“ а.д. Приједор. Такође, пројектом су планиране и едукације с циљем подизања свијести о значају очувања животне средине.

В.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац рекао је да је ИРБРС кроз Финансијски механизам у Републици Српској до сада подржала пројекте у вриједности од 8,8 милиона КМ, од чега су 5,5 милиона грант средства. Он је подсјетио да је до сада реализовано осам пројеката и да ИРБРС ускоро расписује нови јавни позив.

„Наши партнери су Влада Републике Српске са министарствима финансија и управе и локалне самоуправе, Програм за развој УН (УНДП) и Амбасада Швајцарске“, рекао је Врховац, који је у Новом Граду присуствовао представљању пројекта приједорског комуналног предузећа „Побољшање услуга јавне чистоће“.

Директор „Комуналних услуга“ Приједор Далибор Грабеж рекао је да је Град Приједор препознао значај пројекта, додајући да је цијена аутоматске чистилице 210.000 КМ, од чега је ИРБРС је одобрила 100.000 КМ. Остало су средства приједорског комуналног предузећа.

Директор Комуналног предузећа „Комус“ Нови Град Зоран Мијатовић подсјетио је да је ово предузеће у претходном периоду, уз подршку ИРБРС, набавило камион за одвоз комуналног отпада и да у будућности треба размишљати и о могућности набавке аутоматске чистилице.

Ово је трећи пројекат који је ИРБРС подржала из Финансијског механизма, на бесповратној основи, на подручју града Приједора.

Пројектом „Развојем предузетничке инфраструктуре до бољег пословног окружења“ извршена је реконструкција 232 квадратна метра канцеларијског простора Пословног центра Приједор и његово опремање неопходном техничком опремом и намјештајем. Простор је стављен на располагање заинтересованим субјектима у сврху инкубације или развоја њиховог бизниса.

Пројектом „Побољшан приступ тржиштима и јачање конкурентности произвођача воћа у руралним подручјима економског подручја града Приједора кроз подршку имплементацији новог пословног модела Дистрибутивни центар воћа Приједор“ извршена је унутрашња санација објекта од 500 метара квадратних у Омарској, чиме је оспособљен складишни простор типа хладњаче капацитета 400 тона.

Укупна вриједност наведених пројеката је 520.000 КМ, од чега је 299.000 КМ одобрено на бесповратној основи из Финансијског механизма, док остатак представљају средства суфинансирања која су обезбиједили апликанти.