Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Представљено Удружење италијанских привредника у БиХ

Представници Инвестиционо-развојне банке Републике Српске присуствовали су представљању Удружења италијанских привредника у БиХ под покровитељством Амбасаде Италије у БиХ.

Удружење, чији је циљ, између осталог, праћење свих кретања везаних за економске показатеље између БиХ и Италије, умрежавање БиХ и италијанских компанија, те помоћ италијанским инвеститорима у БиХ представљено је јуче у Бањој Луци.

Предсједник овог удружења Ђузепе Франки каже да наши простори имају много потенцијала и ресурса које би требало искористити.

„Лично сам одлучио да улажем на подручју Приједора због географске позиције, али и потенцијала школованих младих људи који могу много да допринесу“, рекао је Франки, који осамнаест година послује на овим просторима.

Шеф Одјељења за трговину при Амбасади Италије у БиХ Лоренцо Донатели изразио је наду да ће и овај скуп додатно оснажити међусобне економске и друге односе.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да постоји велики интерес италијанских привредника за улагања у прерађивачку и друге врсте индустрије, због чега је важно да се покрену привредни процеси у Републици Српској у којима ће учествовати озбиљне компаније из Италије.

Петричевић је рекао да је то важно с обзиром на актуелна глобална кретања, те додао да се Италијани посебно интересују за нашу дрвопрерађивачку, металну и индустрију текстила, коже и обуће.

Италија је 2021. године постала прва земља извозница у БиХ, а на овом тржишту дјелује огромна и разграната мрежа италијанских компанија у различитим производним секторима или кроз директна улагања или успостављање заједничких улагања с локалним партнерима.

Представљању Удружења италијанских привредника у БиХ присуствовали су Мирко Бошњак, директора Сектора за међународне односе у ИРБРС и Зоран Талић, в.д. директора Сектора за промоцију страних инвестиција у ИРБРС.