Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Примарни циљ ИРБРС је одржати ликвидност привреде

Извор: banjaluka.net

“Након избијања пандемије основни циљ ИРБ РС био је задржати ликвидност привреде, те је стога уведен мораторијум на отплату зајмова и кредита пласираних преко финасијских посредника за сва правна и физичка лица”, рекао је то у интервјуу за бањалука.нет Дражен Врховац, в.д. директора Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС.

Како је истакао, мораторијум у отплати или грејс период код зајмова директно одобрава ИРБРС, а у свим другим случајевима корисник који жели искористити ову мјеру мора се обратити финасијском посреднику преко којег је пласиран кредит.

Које је мјере све ИРБ предузела како би помогла привредне субјекте током епидемије?

ВРХОВАЦ: Основни задатак ИРБРС је финансијска подршка развоју привреде Републике Српске. Непосредно пред кризу коју је изазвала пандемија вируса Корона, ИРБРС је смањила излазне каматне стопе за све кредитне линије привреди РС на 0.5 % с циљем да кредитна средства постану што доступнија и јефтинија. Такође, с циљем да се повећа кокурентност привреде ИРБРС је увела кредитну линију за нову опрему и технологије, гдје је максимална излазна каматна стопа 3%.

Недавно је премијер Радован Вишковић рекао да постоји кредитна лииња преко које ће ИРБ помоћи јавним предузећима од локалног значаја. Да ли већ постоји модел хоће ли то бити директни пласмани или преко комерцијалних банка?

ВРХОВАЦ: Влада РС разматра начине и инструменте како да помогне функционисање привреде, укључујући и јавна предузећа на локалном нивоу и ИРБРС је директно укључена у креирање могућих рјешења. У овом тренутку та идеја још увијек није оперативна. У сваком случају ИРБРС је спремна да реализује захтјеве и циљеве које постави Влада.

Колико је већ привредних субјеката затражило мораторије или грејс периоде на кредите које је ИРБ пласирала директно или индиректно?

ВРХОВАЦ: До сада је одобрено преко 45 захтјева који се односе на директне пласмане,  а 46 захтјева је одобрен преко финансијских посредника 46. У посљедња два-три дана запримили смо још 90 захтјева који ће бити обрађени током ове седмице.

Колико то може утицати на пословање ИРБ?

ВРХОВАЦ: Пројекције које су рађене за цијели портфолио којим управља ИРБ РС (директно и преко финансијских посредника)  показују да ће приливи по основу одобрења мораторијума и грејс периода за ову годину бити умањени за цца 17 мил КМ а по основу снижења каматних стопа на 0,5% за све КЛ за привреду додатних 30 мил КМ. Свакако тачан податак ћемо знати по окончању ове ситуације, обзиром да се не можемо мјешати у пословну политику финансијских посредника и њихове нивое и начине одлучивања, односно за које клијенте ће и које мјере ће одобрити (мораторијум, додатни грејс период или продужење отплате кредита).

Доласком на чело ИРБ-а доста сте урадили на прављењу нових услуга ИРБ- а и према привреди а и становништву. У којој мјери су заустављене, односно боље рећи настављене те активности?

ВРХОВАЦ: У овом тренутку примарни циљ ИРБРС је одржати ликвидност привреде. У структури захтјева који долазе у ИРБРС доминирају захтјеви за мораторијум или грејс период корисника кредита као директна посљедица кризе изазване пандемијом. Недостају, у сваком случају кредитни захтјеви за подршку инвестиционим пројектима. Планом за ову годину предвиђен је обилазак свих градова и већине општина у РС у којима би у непосредној комуникацији промовисали нове каматне стопе и све производе ИРБРС. Због новонастале ситуације ову активност смо помјерили на други дио године. Такође, за крај године планирали смо организовати инвестициону конференцију посвећену привреди РС тј правцима њеног развоја те закључке са конференције понудити Влади РС да исте угради у економску политику РС а ИРБРС би за наредну годину понудила кредитне линије које би подржавале предузетнике који би се бавили дјелатностима дефинисаним на конференцији тј које би Влада РС прихватила и промовисала као дио званичне економске политике Републике Српске.

Доста је привредника окренуто према ИРБ-у у смислу да у њој виде потенцијал који може помоћи економском опоравку након пандемије. Имате ли у плану додатне кредитне линије за привредне субјекте?

ВРХОВАЦ: ИРБ РС је у претходном периоду извршио корекцију каматних стопа према привреди на начин да је смањио излазну каматну стопу на  0,5% чиме је створио предуслов да се привреда може задужити по повољнијим условима у циљу превазилажења штете које су проузроковане вирусом корона. Даље, важећа Правила пласмана и постојеће кредитне линије покривају све привредне гране изузев коцкарница и кладионица, тако да је ИРБРС  спремна за евентуалну помоћ привреди у санирању штете у привреди РС изазване вирусом корона.

Како је орагнизован рад запослених у ИРБ у ванредним околностима?

ВРХОВАЦ: Свима нам је циљ заштита живота и здравља радника и одржавање процеса рада, стога је ИРБРС организовао рад са смањеним бројем радника али без угрожавања процеса рада и доношења одлука.