Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Привредна комора Бањалука обиљежила 120 година рада

Свечаном академијом и Првим фестивалом домаћих вина, ракије и хране Подручна привредна комора у Бањалуци обиљежила је 120 година постојања и рада.

Свечаном обиљежавању годишњице присуствовали су в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац и в.д. извршног директора за управљање портфељом и заједничке послове Златко Поповић.

Подручна привредна комора Бањалука покрива 21 локалну заједницу, а њен циљ је да остане водећа институција у Републици Српској на пољу заступања интереса привреде Републике Српске, промовисања и повезивања привреде, пословног образовања, информисања и пружања савјетодавних услуга.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић рекао је на свечаној академији да је намјера Коморе да буду незаобилазни када је ријеч о креирању законских рјешења у Републици Српској, као да и даље покрећу корисне иницијативе ради унапређења пословног амбијента.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да су републичка Привредна комора и њене регионалне чланице важан партнер Влади у креирању економске политике и развоја Републике Српске.

Свечаности су присуствовали и предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија, министри у Савјету министара, министри у Влади Републике Српске, бројни други званичници, представници дипломатског кора, међународне заједнице, привредних комора, локалних заједница, уважени привредници и јавне личности.

Додијељене су и плакете најуспјешнијим компанијама, институцијама и појединцима.

На Првом фестивалу домаћих вина, ракија и хране представиле су се винарије, дестилерије, произвођачи сира и меса и показали да Република Српска има чиме да се похвали, али и да пласира на домаће и страно тржиште. Како је наглашено током фестивала, овај сектор биће у фокусу ресорног министарства, јер је аграрни буџет са овогодишњих 75 повећан на 180 милиона КМ у наредној години.

Република Српска је, како су навели организатори, много урадила на позиционирању домаћих произвођача, а ради се на испуњавању стандарда за строго инострано тржиште.

Циљ Коморе је да манифестација прерасте у традицију, а у плану је да наредне године буде одржан и фестивал домаћег пива.