Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

IRB RS
[post_tags]

Промоција Пословно-предузетничког центра „Јабучик“

У општини Модрича, 07. новембра 2016. године одржана је промоција Пословно–предузетничког центра „Јабучик“. Промоцији су присуствовали начелник општине Младен Крекић са сарадницима, у име донатора представници Инвестиционо-развојне банке, представници Агенције за развој малих и средњих предузећа општине Модрича, Независног бироа за развој и пољопривредни прозвођачи са подручја општине Модрича.

Пројекат „Јабучик“ реализовала је општина Модрича у периоду од децембра 2015. до октобра 2016. године. Подржан је бесповратним средствима Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској. За овај пројекат, чија је укупна уговорена вриједност 116.415 КМ, општина Модрича обезбиједила је 21,04% средстава, док остало представљају неповратна средства обезбјеђена од стране Владе Швајцарске путем Развојног програма Уједињених нација  у БиХ (UNDP BiH)  и Владе Републике Српске, путем Министарства финансија РС.

У ранијем периоду општина Модрича је са Независним бироом за развој (НБР) имплементирала ЕУ пројекат с циљем да се изврши реконструкција старих војних објеката у производне сврхе. Пројектом „Јабучик“ обезбјеђена је хладњача капацитета до 10 тона, сушара за воће, поврће и љеко-биље капацитета 1т/24x, те комплетна линија за прераду, дораду и паковање воћа и поврћа и њихових прерађевина. Имплементацијом ова два пројекта идентификована је мрежа коопераната и пољопривредних газдинстава на подручју општине Модрича те извршена додатна обука истих како би ослонцем на Задругу и инсталиране капацитете и опрему побољшали властите способности и повећали могућности за пласман производа на тржиште.

Реализацијом овог пројекта становништву које се бави пољопривредном производњом се омогућава пласман производа као и могућност проширења пољопривредне производње и повећање прихода.

„Данас су овдје људи који су потпомогли ове активности, а првенствено мислим на представнике Инвестиционо-развојне банке који су ту у име донатора и локалну заједницу.  Овај Центар је урађен због повртлара и воћара са нашег подручја и овдје треба да дође до финалног производа, а ево већ можемо видјети и прве производе који су  произведени. Овај ће Центар у неко будуће вријеме вјероватно прерасти у Земљорадничку задругу а ми из локалне заједнице ћемо помоћи да се то реализује. Задатак Центра је да прикупи актуелне произвођаче у овој области, који ће у овај Центар пласирати своје производе“, изјавио је начелник Крекић.

„Путем средстава финансијског механизма за реализацију пројекта „Јабучик“ обезбијеђена су средства од 92.000 КМ, а преостали износ је обезбиједила општина Модрича из средстава суфинансирања. У току реализације пројекта указала се потреба за додатним извођењем радова да би се овај објекат ставио у потпуну функцију и та средства је обезбиједила општина Модрича. Тренутно се спроводи трећи циклус финансијског механизма за финансирање пројекта интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској и отворен је до 15. новембра. Очекујемо да ћемо и ове године имати јако добар одзив јединица локалне самоуправе за додјелу средстава из финансијског механизма“, изјавио је Мирко Бошњак, руководилац одјељења за имплементацију међународних пројеката Инвестиционо-развојне банке која је оперативно задужена за вођење и управљање финансијским механизмом за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја.

„Центар се састоји од управне зграде и погона за прераду воћа и поврћа. Посједујемо сву опрему која је довољна за једну мини производњу. На годишњем нивоу можемо да прерадимо око 150 тона воћа и поврћа, кроз сушење, кисели и слатки програм“, рекла је Татјана Стевановић, дипл. инг. технологије, запослена у Пословно–предузетничком центру „Јабучик“.

„Отварањем овог Центра имаћу могућност да повећам своју производњу јер ћу имати гдје да пласирам производ“, рекао је Мирко Илић, пољопривредни произвођач.

Извор: http://modrica.ba/