Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Промовисана Стратегија развоја локалне самоуправе у Републици Српској 2023-2029

Министaрство управе и локалне самоуправе Републике Српске промовисало је Стратегију развоја локалне самоуправе у Републици Српској за период од 2023 до. 2029. године. Стратегија укључује четири циља и 14 приоритета, а главни фокус је унаприједити управљање имовином јединица локалне самоуправе.

Промоција је организована за предсједнике скупштина јединица локалне самоуправе и за градоначелнике и начелнике општина у Републици Српској.

Ресорна министарка Сенка Јујић је истакла да овим документом Влада Републике Српске показује да је и даље опредијељена да доноси рјешења и мјере с циљем децентрализације локалне самоуправе.

Предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић рекао је да је Стратегија добар и квалитетан документ, а да локалне заједнице очекују да Влада настави да буде њихов партнер.

„Треба нам шири финансијски оквир како у дијелу индиректних, тако и директних пореза, у дијелу расподјеле тих пореза. Ако идемо у правцу децентрализације и тога да се на локалном нивоу рјешава много животних ствари, онда то значи да морамо и више финансија добити и боримо се за то“, навео је Ћосић.

Ћосић је истакао да се мора посветити значајна пажња неразвијеним и изразито неразвијеним локалним заједницама, којих у Републици Српској има 33, као и демографским проблемима са којима се сусреће значајан број локалних заједница.

О значају Стратегије говорили су и министарка финансија Зора Видовић и генерални секретар Владе Републике Српске Далибор Панић.

Израду публикације Стратегије подржао је Развојни програм Уједињених нација у БиХ (UNDP).

У име Инвестиционо-развојне банке Републике Српске промоцији је присуствовао Мирко Бошњак, директор Сектора за међународну сарадњу.