Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Прва Међународна конференција занатства и предузетништва Републике Српске

Прва Међународна конференција занатства и предузетништва Републике Српске, чији је циљ промовисање важности ове дјелатности за републичку привреду, одржана је данас у Лакташима.

Жана Арсић, предсједник Занатско-предузетничке коморе регије Бања Лука, која је организатор конференције, захвалила је свим институцијама у Републици Српској и њеним кључним људима за подршку и изразила наду да ће заједничким радом доћи до рјешења за актуелне проблеме, као и за стварања бољег амбијента за рад занатлија и предузетника.

У Републици Српској послује око 25.000 занатско-предузетничких фирми које окупљају око 50.000 радника.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да ће парламент подржати иницијативе усмјерене ка властима на нивоу БиХ да се основица ПДВ за предузетничке и занатске радње у Републици Српској са тренутних 50.000 КМ подигне на 100.000 или више ради њиховог опстанка.

Стевандић је рекао да је та основица у Србији 75.000 евра и да би њено подизање у БиХ сигурно помогло и спасило од гашења мале предузетничке и занатске радње које су дио велике породице у привреди Републике Српске.

„Не смијемо да их занемаримо и они не смију да буду остављени, јер стварају велику добит за Републику Српску. Мали бизниси су велика подршка, с обзиром на то да од 25.000 до 30.000 таквих радњи послује у Републици Српској, прехрањујући своје породице.“, рекао је Стевандић.

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске континуирано доприноси и пружа подршку привредном развоју Републике Српске, укључујући и занатство и предузетништво – кроз различите кредитне линије за оснивање бизниса, као и за нова улагања. У име Инвестиционо-развојне банке Републике Српске конференцији су присуствовали директор Сектора за заједничке послове Душко Глувић и шеф Кабинета директора Бојана Бабић.

Конференцији су присуствовали министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић, потпредсједници Народне скупштине РС, градоначелник Лакташа Мирослав Боји, бројне дипломате у БиХ, представници компанија, предузетници из земаља региона и Европске уније.

Покровитељи конференције су предсједник Републике Српске Милорад Додик, Министарство привреде и предузетништва Републике Српске и град Лакташи. Конференција је одржана у лакташком хотелу „Сан“.