Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Први ИНВЕСТ ФОРУМ у организацији ИРБРС и Владе Републике Српске

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске у сарадњи са Владом Републике Српске организује први „ИНВЕСТ ФОРУМ“, који ће бити одржан 19. септембра у Банском двору у Бањој Луци.

Форум, овогодишњег назива „Искористи прилику – инвестирај у Српску“, окупиће преко 250 учесника, међу којима су привредници из бројних земаља, представници власти, привредних комора, дипломатског кора.

„ИНВЕСТ ФОРУМ“ је прилика за разговор о конкретним инвестиционим могућностима и понудама Републике Српске и њених градова и општина, а које се односе на инвестирање у одређеним пословним зонама, повезивање домаћих и страних привредника у виду Б2Б састанака, представљање домаћих компанија и њихових пројеката које су спремне да буду предмет продаје страним инвеститорима или да заједно уђу у одређени пословни подухват и слично. Ово је конкретна пословна прилика за увезивање привредника Републике Српске и страних привредника, путем партнерства или директних улагања.

Учешће су до сада потврдили привредници из Италије, Јапана, Кине, Турске, Швајцарске, Србије, Аустрије, Мађарске, Руске Федерације, Уједињених Арапских Емирата, Хрватске, Грчке, Холандије, Пољске, Словеније, Азербејџана, Чешке, Њемачке.

В.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац објашњава да је овај форум дио бренда инвестиционе конференције „ИНВЕСТ СРПСКА“, али да се одржава одвојено од конференције, са искључивим акцентом на – привреднике.

Идеја о организовању „ИНВЕСТ ФОРУМА“ проистекла је из разговора са страним инвеститорима, амбасадорима и конзулима, страним привредним коморама, представницима међународних институција и организација, током представљања инвестиционих могућности, потенцијала и пројеката Републике Српске и њених градова и општина.

Закључено је да привредницима треба више времена и прилике за директне B2B, B2G и G2G састанке, што ће управо овај форум да омогући, а што може да послужи за нове инвестиције, отварање нових радних мјеста и јачање привреде.

У плану је да на форуму привредницима буде представљен стимулативни привредни амбијент Републике Српске, да се представе компаније и имовина за коју су заинтересовани страни улагачи, као и да локалне заједнице представе своје пословне зоне, са конкретним понудама за браунфилд и гринфилд инвестиције.

Циљ је да форум буде мјесто гдје ће се привредници упознати са могућностима инвестирања у конкретне пројекте у разним секторима привреде (енергетика, пољопривреда, индустрија, туризам, инфраструктура…) Такође, форум је мјесто гдје ће добити најтачније информације о људским ресурсима и природним потенцијалима, као и о субвенцијама и подстицајима за улагање у Републику Српску.

„Ово је права шанса за пословно повезивање привредника из Српске и страних привредника, те њиховог договора о заједничком наступу и учешћу на тржишту Републике Српске и међународним тржиштима“, рекао је Врховац.