Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Пужеви са путером деликатес за Европску унију

Предузеће “Студен пром” из Зворника једно је од ретких које се може похвалити успешним пословањем у време економске кризе. Бавећи се прерадом меса пужева, откупом и прерадом јагода, малина и боровница, остварују годишњи извоз већи од три милиона КМ.
Директор и власник породичне фирме Перо Дивљановић каже да су се 1998. године, када је предузеће основано, бавили само прерадом малине, купине, јагоде и боровнице.

“Већ 2003. почели смо да се бавимо прерадом меса пужева са територије БиХ. Те године добили смо број ЕУ за извоз меса на њихово тржиште, а од 2006. почели смо да радимо финални производ, где се пуж враћа у кућицу која се затвара путером и тако се транспортује на тржиште ЕУ. Извозимо у Француску, Немачку и Италију. Годишње произведемо око 1.500 тона меса пужева и све извозимо. Због недостатка на тржишту БиХ, део сировине увозимо из Србије, Бугарске, Мађарске и Хрватске”, каже Дивљановић.

Предузеће је 2008. добило кредит од три милиона КМ од Инвестиционо развојне банке РС за завршетак опремања предузећа по стандардима ЕУ.

“Када су представници ИРБ долазили у контролу и видели шта смо урадили понудили су нам нови кредит од два милиона КМ што смо прихватили и купили нове објекте, управну зграду и два магацина у шта је уложено 1,6 милиона КМ. Уложили смо и у опремање хале која је прављена 1968. како би све услове прилагодили стандардима ЕУ”, додаје власник предузећа.

Много је уложено у возни парк, негде око 1,6 милиона КМ, како би робу могли превозити у ЕУ, с обзиром на то да није било превозника који би на одговарајућој температури возили производе у ЕУ. Планирано је да се капацитет предузећа повећа на 2.500 тона прерађеног меса од пужа.

Осим тога, предузеће “Студен пром” је наставило да се бави прерадом купине, боровнице и јагоде. Годишње преради око 500 тона, а по капацитетима нових хала могли би прерађивати око 4.000 тона овог воћа.

“Годишњи извоз је око шест милиона марака, а надамо се да ће за наредне две или три године извоз бити дуплиран. Тренутно је запослено у сталном радном односу 95 радника, а током сезоне број запослених је много већи. У наредној години повећањем количина прераде меса пужа током сезоне биће запослено још 50 радника”, наглашава Дивљановић.

 

 

Извор: Еуроблиц