Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Резултати активног рада ИРБ РС

Након што је делегација Инвестиционо-развојне банке Републике Српске на челу са в.д. директора Драженом Врховцем у првој половини јуна боравила у Бечу гдје се уз безрезервно посредовање шефа Представништва Републике Српске Мадена Филиповића, састала са представницима Привредне коморе Беча, наше пословне дијаспоре и са 40-ак аустријских привредника, услиједили су и позитивни резултати. Наиме, тада су представници ИРБ РС представили аустријским инвеститорима инвестиционе могућности и капиталне пројекте Републике Српске, наших општина и градова, као и активности које ИРБ спороводи на снажној промоцији потенцијала Републике Српске, а чији циљ је већи прилив директних страних улагања чиме би се ојачао привредни амбијент, а самим тим повећао и број запослених.

У дводневну посјету Републици Српској јуче је стигла прва група потенцијалних инвеститора из Аустрије коју чине гдин Џосеф Фухшубер, власник и директор предузећа за инвестиције, изградњу, продају и изнајмљивање некретнина у Аустрији, Европи и свијету, затим гдин др Карл Вагнер, предсједник управе фирме Прокон, пословни менаџмент савјетник у индустрији, банкарству и осигурању, професор на Техничком и Економском универзитету у Бечу и гдин Арно Александар Сарделик, финансијски савјетник у приватном банкарству Швајцарске и Аустрије. Гости су заједно са шефом Представништва Републике Српске у Бечу Маденом Филиповићем боравили у Граду Приједору гдје су се састали са в.д директора Инвестиционо-развојне банке Драженом Врховцем и представницима градске управе на челу са градоначелником Приједора Слободаном Јавором.

Према ријечима в.д директора Дражена Врховца ова посјета и интересовање за Републику Српску је резултат посјете Ивестиционо-развојне банке Републике Српске Аустрији крајем јуна мјесеца.

Приликом састанка гости су исказали велико интересовање за улагање у Републику Српску јер су између осталог, имали прилику да добију брошуру “Инвестициони профил“ гдје један инвестициони профил општине у просјеку садржи 50 страница са свим неопходним детаљима, приликом чега су примијетили да је ово први пут да су на увид добили тако детаљан и свеобухватан материјал. Укупна база података Инвестиционо-развојне банке Републике Српске броји преко 5000 страница гдје се налази комплетан инвестициони профил цијеле Републике Српске са свим оним што би могло да интересује потенцијалне инвеститоре.

Овом приликом Градска управа Приједора је представила своје потенцијале уз нагласак да је Приједор проглашен за једну од пет најбољих микродестинација за улагање и да је међу првим локалним заједницама у Републици Српској добила БФЦ сертофикат повољног пословног окружења. Гости из Аустрије данас бораве у Бања Луци гдје ће наставити са упознавањем могућности за инвестирање у Републику Српску.

У циљу представљања, упознавања и привлачења страних инвеститора представници Инвестиционо-развојна банка Републике Српске на челу са в.д директора Драженом Врховцем борави ће почетком августа у Русији и том приликом одржаће састанке са представницима Привредне коморе Москве, Привредне коморе Нижњег Новгорода и руским привредницима који су заинтересовани за улагање у Републици Српској, а за крај августа договорен је састанак са представницима грчке фирме Актор са руководством Инвестиционо-развојне банке Републике Српске. Активности Инвестиционо-развојне банке по истом питаењу настављају се и у септембру активним учешћем на Међународном сајму у Солуну гдје је планирано представљање инвестиционих могућности, потенцијала и капиталних пројеката Републике Српске и њених локалних заједница.