Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Рој: Врховац одрадио одличан посао, долазе инвеститори из цијелог свијета

Генерални секретар Европског удружења јавних банака Марсел Рој посјетио је данас Инвестиционо-развојну банку Републике Српске (ИРБРС) и изразио задовољство чињеницом да ће сутра присуствовати „ИНВЕСТ ФОРУМУ“, који ће окупити скоро 400 учесника из више од 20 земаља. Форум организује ИРБРС у сарадњи са Владом Републике Српске.

Рој је након разговора са члановима Управе ИРБРС у сједишту Банке рекао да су ИРБРС и в.д. директора Дражен Врховац „одрадили одличан посао, јер ће представници компанија из више од 20 земаља и привредници Републике Српске имати прилику да остваре сарадњу, али и да покрену нова улагања“.

Он је подсјетио да представља организацију која окупља 30 банака из Европске уније и придружених чланица, међу којима је и ИРБРС.

„Форум је ефикасан начин да се промовише овај регион. Господин Врховац је одрадио одличан посао. Доводите потенцијалне инвеститоре из цијелог свијета. Главни циљ је промоција директних инвестиција и радо ћемо подијелити искуства“, рекао је Рој.

Он је нагласио да је ИРБРС једина чланица Европског удружења јавних банака из БиХ и да је важно што организују форум, како би сазнали који су то данас изазови и прилике када је ријеч о финансијском тржишту.

„Представљамо платформу за сарадњу на бројним питањима. ИРБРС је наша важна чланица и укључена је у бројне радне групе. Задовољни смо што је Европска унија препознала да је банкарски систем у Републици Српској еквивалентан оном у ЕУ“, навео је Рој.

В.д. директора ИРБРС Дражен Врховац рекао је након састанка да су геостратешки положај и пореска политика Републике Српске прилика за стране инвеститоре и да ће то бити представљено на сутрашњем ИНВЕСТ ФОРУМУ.

„Долазе нам представници 70 компанија из 22 државе. За Републику Српску се чуло у свијету и то је наш успјех. Овај форум је показатељ да смо Републику Српску представили на прави начин. Сутра ћемо представити Инвестиционо-развојну банку, док ће Влада представити пореску политику, пројекте из области електро-енергетског сектора, туризма, као и потенцијале четири града и компаније које су спремне за директна улагања”“ рекао је Врховац.

Он је подсјетио да ће привредници имати прилику да разговарају са потенцијалним партнерима, те најавио присуство највиших званичника Републике Српске, министара, представника Привредне коморе и Уније удружења послодаваца.

„Увијек истичемо геостратешку позицију Републике Српске. Имамо потписане бројне споразуме са Србијом и Турском. Немамо никаквих санкција нити смо ми увели санкције било коме. Све су то погодности које интересују међународне инвеститоре. Наша пореска политика је значајно повољнија у односу на земље у региону, а посебно од земаља чланица ЕУ“, истакао је Врховац.

Он је подсјетио да је значајно нижа цијена електричне енергије у односу на земље у окружењу, те најавио могућност разговора о теми замрзавања цијене електричне енергије на период од пет година.

„ИНВЕСТ ФОРУМУ“ под називом „Искористи прилику – инвестирај у Српску“ присуствоваће привредници из Италије, Јапана, Кине, Турске, Швајцарске, Србије, Аустрије, Мађарске, Руске Федерације, Уједињених Арапских Емирата, Хрватске, Грчке, Холандије, Пољске, Словеније, Азербејџана, Чешке, Њемачке, Велике Британије, Бјелорусије, Белгије…

Међу учесницима су и представници власти, привредних комора, дипломатског кора.

Подршку форуму су пружили предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, као и Радован Вишковић, предсједник Владе, који су суорганизатори Форума.