Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Сарадња ИРБРС и Свјетске банке: Повољнији кредити за опоравак од пандемије

Привредници у Републици Српској који су погођени економским утицајем пандемије новог вируса корона од сада имају могућност повољнијег кредитног финансирања. Ријеч је о пројекту вриједном 22,4 милиона евра. Укупно 20,5 милиона евра пласира Свјетска банка посредстом Инвестиционо-развојне банке РС, док ће привредници за кредите моћи да аплицирају у “Сбербанци“ и “Новој банци“.

Овим поводом је в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац са представницима ове двије комерцијалне банке данас у Бањој Луци потписао уговоре. „Аранжман је посвећен нашим привредницима који су угрожени пандемијом. Годину дана су трајали преговори Инвестиционо-развојне банке Републике Српске и Министарства финансија са Свјетском банком и данас можемо званично да објавимо да је све спремно и да су кредити на услузи нашим привредницима“, рекао је Врховац. У питању је аранжман који садржи двије компоненте. Једна компонента је, објашњава в.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, повјерена ИРБРС, што је веома битно, јер нам јасно показује какво повјерење има ИРБРС код међународних кредитора, а у овом случају код Свјетске банке.

У оквиру те прве компоненте, како каже, формиране су двије циљне групе. Једна група је посвећена микро, малим и средњим предузећима чији је пад прихода у другом кварталу 2020. био већи од 20 одсто у односу на други квартал 2019. године. Друга циљна група су микро, мала и средња предузећа у неразвијеним и изразито неразвијеним општинама у Републици Српској. „Средства која су на располагању нашим привредницима су у износу од 20,5 милиона евра. Излазна камата Инвестиционо-развојне банке Републике Српске је 0,5 одсто, а Свјетске банке 0,8 одсто, умањено за тренутну вриједност ЕУРИБОР-а од -0,5 одсто, дакле око 0,8 одсто тренутно, док конкретну коначну излазну камату договарају сами привредници са нашим партнерима, а у овом случају потписали смо уговоре са „Новом банком“ и „Сбербанком“ – рекао је Врховац. Кредит се пласира на три до 12 година, а појединачна вриједност кредита је до милион евра. До 150.000 евра банке имају могућност самосталног одлучивања, а све преко тог износа захтјеви иду на кредитни одбор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске који даје коначну сагласност.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да се друга компонента, која је припала овом министарству, односи на привредне субјекте из надлежности овог ресора Владе Републике Српске. „Ови привредници имају могућност да кроз ова средства обезбиједе набавку нове технологије и опреме“, рекао је Петричевић. Он је напоменуо и да је у ову сврху ребалансом републичког буџета издвојено три милиона КМ, за подстицаје привредницима, те да ће укупна подршка по основу набавке технологије и опреме за ову годину бити седам милиона КМ.

Предсједник управе „Нове банке“ Синиша Аџић изјавио је да ова банка, која је по величини трећа у БиХ и прва у Републици Српској, отвара нову могућност субсидијарног финансирања из средстава Свјетске банке. „Дакле, дајемо подршку за обнову бизниса, подршку бизниса нашим клијентима који су погођени пандемијом ковида. Сами услови дефинишу да су то клијенти који су имали пад прихода у другом кварталу 2020. године више од 20 одсто у односу на исти период 2019. С друге стране, услови дефинишу да имамо могућност рефинансирања од 25 одсто постојећих кредита, а са 75 одсто ћемо финансирати обртни и основни капитал наших клијената – навео је Аџић. Он је додао да ће камате за клијенте бити од 2,5 до неких 3,90 одсто, у зависности од степена ризика, какав колатерал имају код клијената и наравно од рока отплате.

Слободан Зрилић, члан управе Сбербанка а.д. Бањалука, истакао је да је веома важно и то што овај пројекат подразумијева подршку предузећима која у свом пословању поштују принципе одрживог развоја и друштвено одговорног пословања.