Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

IRB RS

Средствима Финансијског механизма подржана набавка опреме за Дом здравља у Шипову

У oпштини Шипово одржана је промоција резултата пројекта „Побољшање доступности и квалитета примарне здравствене заштите на подручју општине Шипово – Набавка санитетског возила за потребе Дома здравља Шипово“, који је подржан од стране Финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској. Овим поводом начелник општине Шипово Милорад Ћирко организовао је пријем за званице са презентацијом пројекта и његових резултата те обилазак набављене опреме. Промоцији су поред представника домаћина, Општине Шипово, присуствовали и представници Швајцарске амбасаде, Развојног програма Уједињених нација (UNDP), Инвестиционо-развојне банке Републике Српске (ИРБРС) и Дома здравља Шипово.

Путем наведеног пројекта, за потребе Дома здравља Шипово набављено је једно ново санитетско возило, ЕКГ апарат, мјерач крвних елемената, зимске гуме за возило и радна одјећа за возаче. Укупна вриједност пројекта је 90.390 КМ, од којих је општина Шипово учествовала са 19.253 КМ, а средства из Финансијског механизма износе 71.137 КМ.

Финансијски механизам, у чијем оквиру се реализовао овај пројекат, успостављен је како би пружио подршку реализацији приоритета утврђених стратегијама развоја јединица локалне самоуправе и на тај начин допринио јачању јавних услуга и руралног развоја у Републици Српској. Ова активност се проводи у оквиру Пројекта интегрисаног локалног развоја (ILDP) који представља заједничку иницијативу Владе Швајцарске и UNDP у Босни и Херцеговини. Укупно расположива средства Финансијског механизма у 2014. години износила су 520 хиљада долара од чега је Влада Швајцарске обезбиједила 400 хиљада долара путем ILDP-а, а Влада Републике Српске 120 хиљада долара, путем Министарства финансија Републике Српске.

Финансијским механизмом оперативно управља ИРБРС.