Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

IRB RS
[post_tags]

Шта да очекујемо од инвестиционе конференције „Инвест СРПСКА“

Инвестициона конференција „Инвест СРПСКА“ коју организује ИРБРС, уз партнерство с Проинтером и генерално спонзорство са РТРС-ом, одржава се од 17.  до 19.06.2021., у хотелу  Сан у  Лакташима. Конференција окупља еминентне бизнисмене и политичаре, који ће кроз шест панела покушати дати одговоре и приједлоге за будућа економска кретања.

Први панел  „Могућности инвестирања у Републику Српску“  треба да понуди одговор на питање зашто инвестирати у Републику Српску, које су могућности, предности и погодности, а која су опет ограничења улагања у домаћем друштвеном и економском контексту. 

Панел представља својеврсни увод за сљедећу панел дискусију под називом „Изазови привређивања у Републици Српској.“  На овом панелу сагледавају се актуелна дешавања и трендови који прате  привређивање у Републици Српској, а посебно у контексту појаве и ширења пандемије COVID – 19 и негативних утицаја које је овај вирус изазвао на укупна друштвено-економска кретања. Мапирање кључних проблема и изазова домаћег привредног развоја пружиће могућност да се адекватно препознају најзначајнији правци за динамизирање развоја Републике Српске у наредном периоду. 

На трећем панелу „Финансирање привредног развоја, развојне институције vс комерцијални сектор“ панелисти анализирају различите приступе и моделе финансирања привредног развоја слиједом искустава земаља из нашег најближег окружења. Циљ је да се сагледају могућности интезивирања развојног финансирања гдје би, поред националних развојних институција посебно мјесто требало да заузму комерцијалне финансијске институције које су, традиционално профитно орјентисане. 

„Tехнолошки развој у функцији привредног развоја Републике Српске“ се бави изгледима за интезивирање технолошког развоја Републике Српске и оцјеном могућности да овај развој буде мотор укупног домаћег друштвено-економског раста и развоја у наредном периоду. 

На петом панелу градоначелници и начелници из пет општина покушаће да пронађу одговор на питање како успоставити равномјеран развој регија у Републици Српској.

Посљедњи панел „Правци и могућности привредног развоја Републике Српске у условима глобалних друштвено-економских поремећаја“ треба да сагледа домаће праксе и пореди их са добрим међународним искуствима. Такође, треба да се објективно сагледају сви изазови те препознају могући правци динамичног и одрживог привредног развоја Републике Српске. У том смислу чини се посебно интересантним анализирати добра искуства привредног развоја неких од земаља из окружења које са Републиком Српском дијеле сличне проблеме и изазове друштвено-економског раста и развоја.