Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Студијска посјета Бриселу, представљене активности и резултати ИРБРС

Делегација из Републике Српске, коју чине представници више развојних агенција, међу којима и Инвестиционо-развојна банка Републике Српске, налази се у дводневној посјети Бриселу у оквиру студијске посјете на тему ЕУ фондова и других донатора. У оквиру посјете организован је низ сусрета гдје су представљени тренутни програми и будуће активности Европске уније.

Посјета је уједно била и прилика за представљање досадашњих активности и резултата Инвестиционо-развојне банке Републике Српске када је у питању управљање Финансијским механизмом за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској, а који у значајној мјери одговара правилима и принципима функционисања ЕУ фондова.

Kао резултат нашег вишегодишњег искуства у управљању пројектом Финансијског механизма настао је и веб-сервис Инвестиционо-развојне банке Републике Српске намијењен предузетницима за праћење доступности свих бесповратних средстава. Сервис је доступан на адреси grantovi.irbrs.org, гдје смо направили јасан, систематичан и сажет преглед актуелних јавних позива за додјелу бесповратних средстава привредницима.

Позивамо привреднике и локалне заједнице да приступе нашој бази донаторских средстава, која је креирана да им олакша доношење одлуке да своје развојне пројекте реализују управо на овај начин. Корисници имају могућност да од нас затраже додатну подршку у виду савјета и упутстава за аплицирање на објављени јавни позив, а која се превасходно односи на појашњење специфичних услова и захтјева финансирања, као и разраду њихових пројектних идеја према захтјевима донатора.

У Бриселу се разговарало и о додатним модалитетима позиционирања Банке и њеном доприносу ефикаснијем кориштењу европских претприступних фондова. Указано је и на могућности кориштења средстава из других извора финансирања, прије свега за пројекте заштите животне средине и енергетске ефикасности. Одређене активности у том правцу договорене су већ за почетак 2023. године.

Инвестиционо-развојну банке Републике Српске представља Мирко Бошњак, директор Сектора за међународну сарадњу. Организатор студијске посјете је Представништво Републике Српске у Белгији, у сарадњи са Министарством за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске.

Током посјете организовано је неколико састанака у Европској комисији (DG Regio и DG Near) и Агенцији за иновације Европске уније. Током посјете делегација из Републике Српске састала се и са представницима америчке организације „The Nature Conservancy“ која се бави финансирањем пројеката из области заштите животне средине.