Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Сва средства у производњу

Средства добијена од приватизације "Телекома Српске" у износу од 646 милиона евра, односно 1,259 милијарди КМ, биће усмјерена у привредне и економско-социјалне пројекте утврђене Развојним програмом РС од 2007. до 2010. године, који је јуче усвојила Влада РС.

Потврдио је то Александар Џомбић, министар финансија РС, на прес-конференцији послије сједнице Владе РС.

Развојни програм РС, поред новца од продаје "Телекома Српске", биће финансиран и од инвестиција које су у току вриједних 1,271 милијарду КМ, те са 8,717 милијарди потенцијалних заједничких улагања која су предмет преговора. Новац од ових улагања односиће се на период од 2007. до 2015. године.

Џомбић је изјавио да ће 47 одсто средстава од продаје "Телекома Српске" бити пласирано неповратно, од чега у инфраструктуру од републичког значаја 262 милиона, у развој запошљавања 80 милиона, почетак реформе пензијског система 200 милиона, те реформу здравственог система и унапређење рада здравствених установа 50 милиона КМ.

"Као што се види, ниједна марка неће ићи у текућу потрошњу", истакао је Џомбић.

На привредно-развојни програм, који ће се пласирати преко Инвестиционо-развојне банке РС, отпада 53 одсто пласмана. Највише новца, односно 190,6 милиона, ићи ће за подстицај привредних грана као што су енергетика, пољопривреда и туризам. За подршку предузетништву и малим и средњим предузећима намијењено је 167 милиона КМ, за локалне инфраструктурне пројекте 150 милиона, станоградњу 100 милиона, те за реструктурирање предузећа и стечајне поступке 60 милиона КМ.

"Ова средства ће пласирати Инвестиционо-развојна банка РС (ИРБ) по ревилвинг моделу", напоменуо је Џомбић.

Јасминко Јотић, вршилац дужности директора ИРБ РС, казао је да ће та банка формирати посебне кредитне линије за сваку врсту пољопривредне производње с основним циљем повећања учешћа финалног производа и смањења увозне зависности.

У Министарству финансија су изразили очекивање да ће ове године пласирати осам одсто од укупних средстава од приватизације "Телекома", идуће године 35 одсто, 2009. године 36 одсто и 2010. године 21 одсто.

Указали су да се дио Развојног програма РС који помиње инвестиције у току углавном односи на пројекте "Енергија 4" и изградњу аутопута Бањалука – Градишка, док планиране инвестиције подразумијевају изградњу електроенергетских капацитета Гацко 2, Угљевик 2, Бук-Бијела, Дубровник 2 и Горњи Хоризонти, изградњу аутопутева кроз РС, пруге од Босанског Брода до Модриче, те туристички мастер план за Јахорину.

 

Извор: Независне новине