Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Свечана академија и сјећање на гардисте Војске Републике Српске

Свечана академија поводом 30 година од оснивања Прве гардијске моторизоване бригаде Главног штаба Војске Републике Српске одржана је синоћ у Културном центру Бански двор у Бањoj Луци.

Академији је присуствовао директор Сектора за ризике и мониторинг у Инвестиционо-развојној банци Републике Српске Предраг Бувач.

Прва гардијска моторизована бригада основана је на Богојављење 1993. године и остала је једина те врсте у Војсци Републике Српске. Одлука о њеном оснивању донесена је крајем 1992. године, да би била формирана 19. јануара наредне године у Хан Пијеску. Њен задатак био је да учествује у борбеним дејствима на најугроженијим подручјима.

Бригада је учествовала у демилитаризацији Жепе, Сребренице, као и ослобађању данашњих општина Трново и Калиновик. Позната је и по томе што је учествовала у борбама на планини Трескавици, а сложеност борбе представљала је и чињеница да се ради о простору на преко двије хиљаде метара надморске висине.

Свечаној академији присустовало је много званица из политичког и јавног живота Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поручио је да треба његовати традицију Отаџбинског рата која је довела до стварања Републике Српске, те дати подршку и исказати пијетет и поштовање људима који су томе највише допринијели.

Удружење које чува сјећање на ову славну бригаду основано је 2019. године. Кроз саму бригаду прошло је око седам хиљада гардиста, а настрадале чине већином регрути старости од 18 до 20 година.