Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

У Хан Пијеску свечано отворен дјечји вртић изграђен средствима из Финансијског механизма

Извршни директор ИРБРС Иван Видовић присуствовао је данас у Хан Пијеску свечаности поводом Дана општине и промоцији реализације пројекта „Изградња капацитета за успостављање предшколског образовања и васпитања у општини Хан Пијесак“. Пројекат је реализован је у оквиру 6. годишњег циклуса Финансијског механизма. Његова укупна вриједност је 170 хиљада КМ од којих 99 хиљада КМ представљају бесповратна средства одобрена из Финансијског механизма, док је остатак средстава обезбиједила Општина Хан Пијесак. 

У склопу пројекта извршена је реконструкција дијела објекта oсновне школе површине од 180 m2 и његова пренамјена у вртић као и набавка опреме неопходне за стављање обданишта у функцију (подне облоге, завјесе, намјештај, бијела техника, постељина, посуђе те дидактички материјал). Такође, израђени су и нормативно-правни акти потребни за добијање свих сагласности од стране Министарства просвјете и културе Републике Српске као и сама регистрација ове предшколске јединице као посебног организационог дијела локалног Центра за социјални рад. На овај начин, захваљујући пројекту, те чињеници да је све урађено у складу са одредбама Правилника о стандардима и нормативима за област предшколског васпитања и образовања створени су услови за безбрижан боравак те предшколско васпитање и образовање 32 дјеце са подручја општине Хан Пијесак.

Поред на бесповратној основи из средстава Финансијског механизма, финансијска подршка ИРБРС корисницима са подручја општине Хан Пијесак доступна је и путем кредитних средстава Банке те пласмана у ХоВ. Тако је у претходном периоду на овом подручју пласирано  још 1,9 милиона КМ на кредитној основи. Од наведеног износа кредитних средстава 1,3 милиона  КМ односи се на подршку предузетницима и предузећима, локална пољопривредна производња подржана је са 210 хиљада КМ,  док је за рјешавање стамбеног питања корисника путем стамбених кредита одобрено 380 хиљада КМ.