Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

У Херцеговину инвестирано 45 милиона КМ

У источни дио Републике Српске /РС/ до сада је пласирано 177 милиона КМ кредита Инвестиционо-развојне банке РС, од чега је у источну Херцеговину инвестирано око 45 милиона марака, истакнуто је на данашњем састанку херцеговачких привредника са представницима ИРБ-а РС, који је одржан у Требињу.
 
Представници ИРБ-а кажу да је ова банка позитивно одговорила на 90 одсто кредитних захтјева са истока Српске и да нема мјеста примједбама да су регије на овом подручју запостављене у финансијској подршци ове институције.
 
Директор ИРБ-а Републике Српске Миленко Павловић рекао је да кредитна средства ова банка пласира посредством комерцијалних банака и да су захтјеви финансијских посредника према крајњем кориснику, који су од 2008. године значајно пооштрени, највећи проблем који су данас кандидовали требињски привредници.
 
Павловић каже да ће ИРБ настојати да у наредном периоду нађе адекватан одговор за овај проблем да би кредитне линије ове институције биле приступачније привреди.
 
Директор Фонда за развој источног дијела РС Бранислав Суботић наводи да су кредитне линије ИРБ-а, са каматном стопом од четири и по до шест одсто за пројекте у привреди, најјефтинији новац за инвестирање на кредитном тржишту Српске.
 
Суботић сматра да више новца може бити само ако буде више кредитних захтјева и предузетничке храбрости овдашњих привредника.
 
Он је рекао да са подручја Херцеговачке регије нема много апликаната, напоменувши да је из цијелог источног дијела Републике Српске примљено око 320 захтјева за кредитирање, од чега су одобрена 293 кредита.
 
Према његовим ријечима, највише се траже кредити у прерађивачкој индустрији и пољопривреди.
 
На округлом столу, одржаном у организацији подручне јединице Привредне коморе Требиње, представљене су кредитне линије ИРБ-а, а разговарано је и о начинима како побољшати услове за пласман средстава у привреду регије.
 
 
Извор: Capital.ba