Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

Уговор о финансирању са Европском инвестиционом банком

Представници Инвестиционо-развојне банке Републике Српске (ИРБРС) и Министарства финансија РС успјешно су завршили преговоре са представницима Европске инвестиционе банке (ЕИБ) везано за обезбјеђивање додатних средстава за финансирање малих и средња предузећа и инфраструктурних пројеката. У складу с преговорима, ЕИБ ће обезбједити средства у износу од 50 милиона евра која ће крајњим корисницима бити пласирана посредством ИРБРС, под повољним условима.

Уговор о финансирању биће потписан до краја године а први кредитни пласмани би се могли очекивати крајем 2009. или почетком 2010. године. Кредити малим и средњим предузећима одобраваће се на период од 12 година уз грејс период од 4 године, а за инфраструктурне пројекте у општинама на период од 15 година и грејс период од 5 година.

Успјешна финализација преговора са Европском инвестиционом банком, као једном од најзначајнијих европских финансијских институција, резултат је вишемјесечних заједничких напора ИРБРС и Министарства финансија РС, усмјерених ка повећању доступности повољних развојних и инвестиционих кредита за привредне субјекте и локалне заједнице у РС. Финализацијом ових преговора ИРБРС се афирмисала као респектабилан међународни партнер, што представља одличну основу за контакте са другим међународним финансијским институцијама у циљу проширења активности ИРБРС усмјерених ка подршци развоју РС.