Search
Close this search box.

АКТУЕЛНЕ НОВОСТИ

[post_tags]

Управа ИРБРС на Петом самиту енергетике (СЕТ) у Требињу

Пети Самит енергетике под слоганом „Енергетска повезаност западног Балкана“ свечано је отворен данас у Требињу. Овај водећи регионални скуп окупља најеминентније стручњаке из области производње и преноса енергије, одрживости, тржишта и енергетске транзиције који ће кроз три дана разговарати о кључним темама у овој области.

Овогодишњи самит окупио је око 800 учесника из 11 земаља и преко 200 компанија. Самиту присуствују и чланови Управе Инвестиционо-развојне банке Републике Српске на челу са в.д. директором Драженом Врховцем.

Самит је свечано отворио предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је рекао да је енергија капитал будућности. Додик је истакао да је појачана потреба за изградњом нових капацитета којим ће бити омогућена енергетска стабилност и ефикасност и да зато треба да се иде укорак са савременим трендовима.

„У БиХ функционишу три јавне електропривреде. Постоји политички договор да на простору средње Дрине са Србијом почнемо реализацију значајних енергетских пројеката што је веома важно“, рекао је Додик.

В.д. директора Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Дражен Врховац рекао је новинарима да је овај догађај значајан за промоцију Требиња, Херцеговине и цијеле Републике Српске.

„Самит има велику снагу. Знамо то из нашег искуства, јер кад ИРБРС организује нашу инвестициону конференцију ИНВЕСТ СРПСКА долазе нам многи гости, акредитује се 50-60 новинара из Европе и свијета, зато што смо атрактивни и занимљиви. Требиње треба да буде поносно што се овакав догађај дешава у њиховом граду“, рекао је Врховац.

Честитам људима, рекао је Врховац, који су прије пет година имали храброст и визију покретања једног овако снажног догађаја, а који се данас у пуном капацитету потврђује.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је Република Српска веома посвећена развоју енергетике, што је препознато као њена највећа њена шанса за будућност.

„Република Српска је мјесто великих енергетских активности. Вриједност пројеката који су тренутно у процесу припреме и реализације премашила је 4,3 милијарде КМ, а 1.791 мегават инсталисане снаге уговорен је кроз закључене уговоре о концесијама и већ започете оперативне активности“, рекао Ђокић.

Он је нагласио да Република Српска данас у овом дијелу Европе важи за можда и највеће инвестиционо енергетско подручје и то у погледу хидро, соларне и вјетро енергије.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац поручио је да је енергетика важан ресурс Републике Српске и да републичке институције воде одговорне и адекватне политике развоја тог сектора. Он је подсјетио да БиХ ове године предсједава Министарским савјетом Енергетске заједнице и најавио да је за јули заказао Министарстку конференцију у Бањалуци, као граду који је етаблиран као мјесто дијалога међународно важних фактора да би дали допринос развоју Српске, али и БиХ и земаља западног Балкана, потврђујући опредјељење да заједно раде и афирмишу политику мира и стабилности.

Самит енергетике у Требињу организују „Електропривреда Републике Српске“ и компанија СЕТ под покровитељством Министарства енергетике и рударства Републике Српске, Министарства привреде и предузетништва Републике Српске и Министарства спољне трговине и економских односа у БиХ.

На Самиту ће укупно бити одржано седам панел-дискусија, на којима ће учествовати бројни енергетски стручњаци, директори електропривреда из региона, представници Енергетске заједнице југоисточне Европе, инвеститори, банкари, а биће организовани и пратећи пословни разговори један на један.